Nieuws
11 december 2016

Het psoriasis-dieet

Print E-mail

Het psoriasis-dieet

Een pondje minder kan een plaque schelen

Psoriasispatiënten kunnen door gezond te eten invloed uitoefenen op het effect van hun behandeling. De ooit onderbelichte rol van het dieet, staat dankzij een recent overzichtsartikel volop in de belangstelling. Overgewicht en verkeerde voeding lijken psoriasis te kunnen uitlokken en bij patiënten kunnen ze de ziekte verergeren. Een gezonde leefstijl kan de werkzaamheid van medicijnen vergroten. De onderzoekers geven een aantal voedingsadviezen voor het effectiever bestrijden van psoriasis.

Overgewicht belemmert op twee manieren een effectieve behandeling van psoriasis. Enerzijds moeten medicijnen bij patiënten met overgewicht zich over meer lichaamsweefsel verdelen, waardoor de dosis op de plekken waar het medicijn nodig is lager kan uitvallen. Anderzijds produceren vetcellen stoffen die leiden tot een chronische ontsteking.

Meten is weten

Vooral het vet rondom de organen, het zogeheten viscerale vet, heeft een nadelige invloed op de gezondheid. Daarom is het meten van de BMI onvoldoende en wordt aanbevolen ook de tailleomtrek te meten. Omdat er een sterk verband lijkt te bestaan tussen overgewicht en psoriasis is afvallen van groot belang voor een effectieve behandeling.

Het verband tussen voeding en psoriasis

Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat psoriasis vaak samen voorkomt met obesitas en het metabool syndroom (een verzamelnaam voor een combinatie van vier regelmatig voorkomende aandoeningen: een hoge bloeddruk, suikerziekte, verhoogd cholesterol en overgewicht). Mede daardoor hebben psoriasispatiënten een hoger risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast heeft psoriasis een negatieve invloed op de kwaliteit van leven, onder meer vanwege de impact op iemands sociale leven. Daarom is aandacht voor omgevingsfactoren (voeding, lichamelijke activiteit) een belangrijk onderdeel van de behandeling.

Voedingsadviezen

Het optimale dieet is rijk aan fruit, groenten, noten, onverzadigde vetten en vezels. Psoriasispatiënten kunnen verzadigd vet, snelle koolhydraten en gezoete dranken beter laten staan. Een uitgebreid advies is terug te vinden in dit overzichtsartikel.

 

Met dank aan

Niels Kruyt, arts-journalis

 

Bron

Barrea L., Nappi F., Di Somma C. et al. Environmental Risk Factors in Psoriasis: The Point of View of the Nutritionist. Int. J. Environ. Res. Public Health 2016, 13(7), 743;

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!