Nieuws
29 mei 2016

Uitslag en jeuk door botanische zalfjes voor de vulva

Print E-mail

Uitslag en jeuk door botanische zalfjes voor de vulva

Natuurlijk en plantaardig toch niet zo onschuldig ?

Het gebruik van lokale middelen op basis van natuurlijk en plataardige ingrediënten zijn populair. Toch zijn er in de praktijk steeds meer meldingen binnengekomen van allergische reacties op deze zalfjes, met name wanneer deze in de schaamstreek en rondom het anaal gebied worden toegepast.

Deze studie uit Italië heeft gekeken hoeveel vrouwen plantaardige producten gebruikten, hoe vaak ongewenste huidreacties voorkwamen die hiermee gerelateerd waren en wat het nut was van het doen van plaktesten met deze substanties.

Zesenzestig vrouwelijke patiënten werd een vragenlijst voorgelegd om het voorkomen van en het soort gebruikte lokale botanische preparaten te beoordelen en te kijken naar het optreden van bijwerkingen. Patiënten werden getest met plakproeven met (i) de Italiaanse basisreeks, (ii) een reeks lokale medicamenten en (iii) een botanische reeks.

Tweeënveertig patiënten (63,6%) rapporteerden het gebruik van natuurlijke lokale producten op de vulva. Zeven (16,7%) bemerkten bijwerkingen. Deze bijwerkingen bestonden uit toenemende roodheid, jeuk, blaasjesvorming en rode bultjes. Er waren 27 vrouwen die  positieve reacties hadden op de Italiaanse basisreeks; 14 (21,2%) hadden ten minste één relevante reactie, voornamelijk op allergenen in lokale middelen en cosmetica; en 2 (3%) hadden positieve reacties op de botanische reeks. Van de 7 patiënten die klaagden over bijwerkingen van botanische producten, toonden 3 (42,8%) relevante sensibilisatie.

Het gebruik van natuurlijke en plantaardige lokale middeltjes is wijdverbreid onder vrouwen met jeukende aandoeningen aan de vulva. Contactallergisch eczeem komt veel voor als mogelijke bijwerking. Vanwege de verscheidenheid aan plantaardige ingrediënten is het plakken van de botanische reeks niet erg zinvol. Beter is om het verdachte product zelf op de huid te testen.

 

Opmerking Huidarts.com

Ook in Nederland worden zalfjes en crèmes op basis van plantaardige bestanddelen veelvuldig gebruikt. Wanneer er ongewenste huidreacties optreden worden deze niet alleen veroorzaakt door reacties op het actieve plantaardige bestanddeel zelfs, zoals arnica, perubalsem en tea-tree oil maar ook op toevoegingen zoals parfumstoffen, wolvet en conserveringsmiddelen. Het advies van huidarts.com is bij aanhoudende jeukklachten rondom de anus en vulva eerst een dermatoloog te raadplegen om de oorzaak te vinden.

 

Bron

Corazza M, Virgili A Toni G et al Level of use and safety of botanical products for itching vulvar dermatoses. Are patch tests useful ? Contact Dermatitis. 2016 May;74(5):289-94

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!