Nieuws
30 november 2014

Vakantiegangers nog te vaak zonverbrand

Print E-mail

Vakantiegangers nog te vaak zonverbrand

Eerste graads zonverbranding

Zonnebakkers lappen adviezen aan hun laars

Over het ontstaan van huidkanker (waaronder basaalcelcarcinoom en melanoom) is inmiddels bekend dat deze is geassocieerd met intense episodische zonblootstelling, zoals die typisch voorkomt gedurende vakanties in landen met een hoge UV-index.

Dit onderzoek was gericht op zonbeschermingsgedrag en ervaringen met zonnebrand van vakantiegangers die vakanties hebben doorgebracht in de tropen en subtropen. De onderzoekers namen persoonlijke interviews af en voerden een vragenlijstonderzoek uit bij passagiers die zich in de vertrekhal of de bagagehal van de luchthaven Basel-Mulhouse (Zwitserland/Frankrijk) bevonden, alsmede bij vakantiegangers die vanwege een geplande vakantie in de wachtkamer zaten bij een travel health kliniek in Basel (Zwitserland).

Voor deze drie groepen, vertrekkende, terugkomende en een reiskliniek bezoekende passagiers, werden 533, 324 respectievelijk 308 volledige interviews afgenomen. Uit deze interviews bleek een wijdverbreid wanbegrip over het voorbereiden van de huid op zonexpositie voor het begin van een vakantie. Zo dachten de zonaanbidders dat het vooraf zonnen op een zonnebank goed is voor de huid. Het zou bescherming geven tegen zonverbranding en tegen huidkanker. Op de vakantiebestemming gebruikten vrijwel alle vakantiegangers zonbeschermingsmiddelen terwijl het dragen van zonbeschermende kleding en het opzoeken van schaduw minder voorkwamen. Onder de terugkerende luchtpassagiers hadden maar liefst 44% zonverbranding opgelopen tijdens de vakantie.

De conclusie is dat zonnebrand alarmerend vaak werd gemeld door vakantiegangers. Zonbeschermingscampagnes en travel health adviezen zouden misvattingen over het voorbereiden van de huid op zonexpositie moeten wegnemen en de nadruk moeten leggen op het belang van beschermende kleding en het opzoeken van schaduw.

Verstandig zonnen
Kennelijk bestaan er dus nog vele misverstanden over de veiligheid van zonnen. Huidarts.com heeft daarom tien regels opgesteld die u kunnen helpen om de risico’s op het ontwikkelen van een huidkanker te verlagen. Klik hier op de brochure “Verstandig zonnen”

 

Bron
Reinau D, Achermann C, Arnet N, Meier CR, Hatz C, Surber C. Sun protective behaviour of vacationers spending holidays in the tropics and subtropics. Br J Dermatol. 2014 Oct;171(4):868-74. doi: 10.1111/bjd.12995. Epub 2014 Aug 18.

 

Verwante pagina’s
Basaalcelcarcinoom
Plaveiselcelcarcinoom
Melanoom
Verstandig zonnen
Zelfonderzoek voor het basaalcelcarcinoom
Zelfonderzoek voor het melanoom
Zonnebrand

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.