Nieuws
4 februari 2018

Vaker angst en depressieve symptomen onder acnepatiënten

Print E-mail

Vaker angst en depressieve symptomen onder acnepatiënten

acne en depressie

Onthullende gegevens uit grote Litouwse studie

Een onderzoek uit Litouwen onder 324 acne patiënten laat zien dat angst en depressieve symptomen en zelfs zelfmoordgedachten vaak voorkomen.

De onderzoekers wilden weten hoe vaak angst, depressiesymptomen en zelfmoordgedachten voorkomen bij Litouwse acnepatiënten. Tevens wilden ze de impact van acne op de kwaliteit van leven onderzoeken.

Lees hier meer over acne.

De geestelijke gezondheid van patiënten met acne werd beoordeeld met een aangepaste Hospital Anxiety and Depression Scale, de Dermatology Quality of Life Index en vragen over de kenmerken van acne.  De onderzoekers includeerden en beoordeelden 255 van de 324 acnepatiënten (84,4%). 56,1% van de deelnemers had ook tegelijkertijd angst, depressiesymptomen of zelfmoordgedachten in relatie tot acne. Vanwege acne had 38,4% angstklachten, 23,1% depressiesymtpomen en 12,9% zelfmoordgedachten. Ongeveer 96,5% van de deelnemers had een verminderde kwaliteit van leven als gevolg van de acne.

Meer dan de helft van de acnepatiënten die deelnamen aan de studie hadden tegelijkertijd psychische klachten. Angst was het meest voorkomende symptoom; 1,7 keer meer voorkomend dan depressie en driemaal zo vaak optredend als zelfmoordgedachten. Een depressie kwam naar voren bij meer dan een kwart van de deelnemers en een op de acht deelnemende acnepatiënten kampte met zelfmoordgedachten. Meer dan 90% van de patiënten had een verminderde kwaliteit van leven.

Behandelaars van acne behoren bedacht te zijn op deze bijkomende symptomen en zo nodig de patiënt te verwijzen voor psychologische hulp en begeleiding

 

Bron

Lukaviciute L, Navickas P, Navickas A, Grigaitiene J, Ganceviciene R, Zouboulis CC. Quality of life, anxiety prevalence, depression symptomatology and suicidal ideation among acne patients in Lithuania. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2017 Nov;31(11):1900-1906.

 

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!