Nieuws
13 oktober 2020

Body dysmorphic disorder onder acne patiënten

Print E-mail

Body dysmorphic disorder onder acne patiënten

 

Obsessieve spiegelcontrole en camouflage

Body dysmorphic disorder (BDD) betekent een stoornis van de lichaamsbeleving en is een psychische stoornis die veel leed veroorzaakt. Uit recent onderzoek blijkt dat BDD relatief vaak voorkomt bij patiënten met acne.

BDD is moeilijk te diagnosticeren en komt vaker voor bij patiënten met een dermatologische aandoening dan in de algemene bevolking. In een studie naar BDD onder patiënten met acne hebben 245 patiënten met acne in 11 dermatologische centra in Spanje een vragenlijst ingevuld over BDD. Van de 245 patiënten voldeed 10,6% aan de criteria voor BDD. De patiënten met mogelijk BDD waren overwegend vrouwen.

Patiënten met mogelijk BDD maakten zich gemiddeld meer dan twee uur per dag zorgen om hun uiterlijk. De meeste patiënten maakten zich zorgen over één deel van hun lichaam (86%) en in 95% van de gevallen maakten zij zich zorgen over hun gelaat. De drie meest voorkomende dwangmatige handelingen die deze patiënten uitvoerden waren spiegelcontrole (90.7%), camouflage (79.1%) en make-up aanbrengen (72.1%).

Concluderend lijkt BDD dus vaker voor te komen bij patiënten met acne in vergelijking met de algemene bevolking. Deze studie toont daarmee aan dat het van belang is om patiënten met acne op BDD te screenen, zodat zij eventueel tijdig kunnen worden doorverwezen om deze diagnose te bevestigen en zo nodig een behandeling te krijgen.

Opmerking Huidarts.com

Acne is een huidaandoening met vele gezichten. Klik hier voor de vele soorten. Het is dus zaak om tijdig een behandeling voor te schrijven die past bij het type acne om later onnodig psychische leed en later complicaties zoals diepe littekens te voorkomen.

Bron

Marron SE, et al. Body dysmorphic disorder in patients with acne: a multicentre study. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2020 Feb;34(2):370-376. doi: 10.1111/jdv.15954.

 

Met dank aan

Annelie Musters

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.