Nieuws
9 februari 2019

Vaker spontane abortussen bij zwangere vitiligo patiënten

Print E-mail

Vaker spontane abortussen bij zwangere vitiligo patiënten

Babyshower wordt babydrama

Spontane abortussen komen vaker voor bij zwangerschappen van patiënten met vitiligo, dat blijkt uit een grootschalig onderzoek uit Korea.

Lees hier meer over vitiligo

Vitiligo is een chronische huidziekte die wereldwijd voorkomt bij 1% van de bevolking. Het is een auto-immuun ziekte waarbij de huid en het haar pigment verliezen, waardoor witte plekken ontstaan. Recent is nader onderzoek verricht naar de negatieve zwangerschapsuitkomsten bij patiënten met vitiligo. Hierbij werden de gegevens van 4.738 zwangerschappen van patiënten met vitiligo en 47.380 zwangerschappen van controlepersonen zonder vitiligo met elkaar vergeleken. De gegevens werden tussen 2007 en 2016 verzameld.

Conclusies en tekortkomingen van het onderzoek

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat de patiënten met vitiligo significant minder vaak bevielen van levendgeborenen en dat spontane abortussen vaker voorkwamen vergeleken met de controlegroep zonder vitiligo.

Een tekortkoming van dit onderzoek is dat er gedetailleerde medische informatie van de patiënten ontbreekt, en dat het verband tussen vitiligo en spontane abortussen dus misschien minder sterk is dan het lijkt. Er is verder onderzoek nodig om een verklaring te vinden voor het toegenomen risico op een spontane abortus bij zwangere vitiligo patiënten.

 

Bron

Park KY, Kwon HJ, Wie JH, et al. J Am Acad Dermatol. 2018 Nov;79(5):836-842. doi: 10.1016/j.jaad.2018.02.036.

 

Met dank aan

Annelie Musters, co-assistent

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!