Nieuws
4 oktober 2020

Vaker psychische stoornissen bij pigmentaandoeningen

Print E-mail

Vaker psychische stoornissen bij pigmentaandoeningen

 

Zeker geen cosmetisch probleem

Psychische stoornissen komen vaker voor bij patiënten met pigmentstoornissen, dat blijkt uit een studie onder 100 patiënten met vitiligo, melasma  en verworven dermale maculaire hyperpigmentaties, zoals naevus van Hori (afgekort ADMH).

Voor het onderzoek werd aan 100 patiënten met verschillende pigmentstoornissen gevraagd om vragenlijsten in te vullen over onder andere de invloed van hun huidziekte op de kwaliteit van leven en vragenlijsten over gezondheid, angst en depressie. Met behulp van de vragenlijsten maakten de onderzoekers een beoordeling van de kwaliteit van leven en het voor komen van depressie, algemene angststoornis en somatoforme stoornissen onder de deelnemende patiënten.

Algemene angststoornissen kwamen voor bij 11,6%, 21% en 18,7% van de patiënten met melasma, vitiligo en ADMH. Depressie werd gezien bij respectievelijk 12,8%, 27% en 24,1% van de patiënten met melasma, vitiligo en ADMH. Somatoforme stoornissen kwam vaker voor bij vitiligo (17,9%) in vergelijking met ADMH (14,3%) en melasma (8,1%). Een toename van de ernst van de huidziekte ging gepaard met toename van angst en depressie bij alle aandoeningen.

In conclusie komen angststoornissen, depressie en somatoforme stoornissen vaak voor bij pigmentstoornissen, met name bij vitiligo en ADMH.

Reactie huidarts.com; Het is niet correct om ervan uit te gaan dat mensen met melasma of vitiligo een cosmetisch probleem hebben. Dit onderzoek laat te meer zien dat pigmentstoornissen van de huid wel degelijk als een ziekte dient te worden beschouwd met niet alleen fysieke problemen maar ook met psychologische consequenties.

 

Bron

Dabas G, Vinay K, Parsad D, Kumar A, Kumaran MS. J Eur Acad Dermatol Venereol. Psychological disturbances in patients with pigmentary disorders: a cross‐sectional study. 2020 Feb;34(2):392-399. doi: 10.1111/jdv.15987.

 

Met dank aan

Annelie Musters

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.