Nieuws
1 december 2016

Welke vrouwen krijgen acne na de puberteit ?

Print E-mail

Welke vrouwen krijgen acne na de puberteit?

puistjes uitdrukken

Risicofactoren blootgelegd

Je denkt als vrouw dat je de dans bent ontsprongen nadat je de pubertijd pukkelvrij hebt doorstaan, maar dan heb je op je dertigste alsnog acne. Waar heb je dat aan verdiend? Welke vrouwen zijn na hun 25ste toch de pineut? Italiaanse wetenschappers vroegen het zich af en deden er studie naar.

Waarom sommige volwassenen acne krijgen, weten we niet. Verschillende factoren zouden een rol kunnen spelen. De Italiaanse onderzoekers bestudeerden ruim 500 vrouwen die ouder waren dan 25. De helft van hen had acne. Uit het onderzoek kwamen de volgende factoren naar voren bij volwassenen met acne: ouders of broers en zussen die acne hadden, zelf acne gehad hebben als adolescent, nog niet zwanger geweest zijn en het hebben van hirsutisme (overmatige haargroei volgens het mannelijke beharingspatroon). Ook het hebben van een kantoorbaan en het ervaren van veel stress bleken verband te houden met het hebben van acne. Op het gebied van voeding lijkt te weinig groente, fruit en verse vis eten gekoppeld te zijn aan het hebben van acne.

Uit het onderzoek blijkt dus dat je het niet allemaal zelf in de hand hebt, maar dat een gezonde levensstijl om acne tegen te gaan geen kwaad kan. Let goed op wat je eet en beweeg voldoende, maar zorg ook voor ontspanning. En als je de sportschool in duikt, laat de anabole steroïden dan staan.

Bron

Di Landro et al. Adult female acne and associated risk factors: Results of a multicenter case-control study in Italy.  Journal of the American Academy of Dermatology Volume 75, Issue 6, December 2016, Pages 1134–1141

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.