Nieuws
22 oktober 2017

Isotretinoïne verhoogt de kans op een depressie niet

Print E-mail

Isotretinoïne verhoogt de kans op een depressie niet

Beroemde acne-killer blijkt psyche bestendig

Het risico op een depressie lijkt in tegenstelling tot eerdere berichten, niet hoger te worden door het antiacnemiddel isotretinoïne. Die conclusie trekken onderzoekers na uitgebreide bestudering van de wetenschappelijke literatuur. Effectieve behandeling van acne lijkt zelfs depressieve symptomen te kunnen verbeteren.

De onderzoekers bundelden alle relevante literatuur die gepubliceerd werd tot en met 30 september 2016. Ze betrokken de resultaten van 31 studies in hun analyse. Acnebehandeling met isotretinoïne lijkt op basis van de beschikbare gegevens niet gerelateerd aan een verhoogde kans op depressie.

Isotretinoïne en depressie

De relatie tussen de behandeling met isotretinoïne bij acne en het risico op een depressie is onzeker. In uitzonderlijke gevallen meldden patiënten na het starten van behandeling een negatieve invloed op hun gemoedstoestand. Zelden meldden patiënten ernstige neerslachtigheid. Zeer zelden komt het tot (een poging tot) zelfdoding. Bij het ontstaan van de minste of geringste tekenen van geestelijke problemen wordt daarom echter met klem geadviseerd een arts te raadplegen.

Aan behandeling met isotretinoïne zijn risico’s verbonden.

Klik hier voor meer informatie over isotretinoïne  

 

Bron

Huang YC, Cheng YC. Isotretinoin treatment for acne and risk of depression: A systematic review and meta-analysis. J Am Acad Dermatol. 2017 Jun;76(6):1068-1076.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!