Nieuws
25 februari 2016

Wintersporters verbranden door onvoldoende smeren

Print E-mail

Wintersporters verbranden door onvoldoende smeren

Rode hoofden op de pistes

Per jaar gaan er ruim 1 miljoen Nederlanders op skivakantie. Maar onze wintersporters blijken zich onvoldoende in te smeren op de skipistes. Dat is de conclusie van een Nederlands onderzoek gehouden onder 418 volwassenen. Deze vrijwillige deelnemers werden voorafgaand en direct na hun wintersportvakantie gevraagd om een vragenlijst in te vullen. Tijdens het eerste bezoek werden allerlei vragen gesteld over hun kennis en hun inzichten van zonbescherming tijdens de wintersportvakantie.

Ook werd hen gevraagd hoe zij dachten over de gevaren van zonblootstelling en wat ze van plan waren te doen om de huid te beschermen. Bij het vervolgbezoek werd het gebruik van zonnebrandmiddelen en het aantal verbrandingsincidenten tijdens de vakantie bepaald. De resultaten waren zorgelijk te noemen. Ondanks alle goede bedoelingen vooraf aan de vakantie gaven 40% van de deelnemers toe dat ze geen of niet adequaat zonnebrandmiddelen hadden gebruikt. Ongeveer een kwart van alle vakantiegangers meldden dat ze minimaal eenmaal verbrand waren in de zon. Opvallend was dat vooral mannen en jongere volwassenen zich het minst hebben ingesmeerd en daardoor ook vaker zijn verbrand. Mensen die wel zonnebrandmiddelen hadden gebruikt waren veel meer op de hoogte van de risico’s en waren ze beter voorbereid op de gevaren van zonblootstelling. Onder de gebruikers van zonnebrandmiddelen was er ook sprake van grote variabiliteit in de frequentie van gebruik van het middel. De auteurs raden aan om de bewustwording onder wintersportgangers over de gevaren van zonblootstelling te vergroten middels meer voorlichting in de media.

 

Toelichting Huidarts.com
Het is een misverstand om te denken dat je op wintersport niet hoeft te beschermen tegen de zon. Juist in de bergen moet je je gezicht goed insmeren. In de bergen is de zonkracht tot wel twee keer hoger dan in eigen land. Dit komt doordat op grote hoogte de Uv-straling tot wel 30% sterker is dan op zeeniveau. Ook weerkaatst de witte sneeuw ruim 80% van de zonnestralen waardoor de straling sterker wordt. In de bergen is ook de lucht veel schoner waardoor de Uv-straling minder tegengehouden wordt. Verder ben je in die periode juist veel buiten waardoor je gezichtshuid relatief veel Uv-straling krijgt te verwerken. Omdat de meeste mensen in de wintermaanden (februari en maart) op skivakantieoorden verblijven is de huid nog niet gehard tegen de zonnestralen. Je huid is nog relatief dun en nog weinig gepigmenteerd. Juist dan is de huid extra kwetsbaar voor verbranding en DNA schade. Tot slot: vergeet ook niet dat zonnekracht niet samenhangt met de temperatuur. De zon kan op een heldere en koele dag net zo sterk zijn als op een warme dag. Het advies is dus om ook tijdens skivakanties je gezichtshuid om de 2 uur in te smeren met een hoge factor (SPF 30 of hoger).

 

Bron

Janssen E, van Kann D, de Vries H, Lechner L, van Osch L. Sun protection during snow sports: an analysis of behavior and psychosocial determinants. Health Educ Res. 2015 Jun;30(3):380-7. doi: 10.1093/her/cyv013. Epub 2015 Apr 2.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.