Nieuws
29 maart 2020

Zonnebanken verhoogt het risico op plaveiselcelcarcinoom bij vrouwen

Print E-mail

Zonnebanken verhoogt het risico op plaveiselcelcarcinoom bij vrouwen

 

huidkanker door zonnebanken

Vaker bruinen betekent vaker zweren

Een groot Noors onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die gebruik maken van zonnebanken meer risico hebben op het ontwikkelen van een plaveiselcelcarcinoom (PCC), een ernstige vorm van huidkanker.

Lees hier meer over het plaveiselcelcarcinoom

Het is al langer bekend dat zonnebanken het risico vergroot op huidkankers met name het basaalcelcarcinoom en het levensbedreigende melanoom. Over het risico op het krijgen van het plaveiselcelcarcinoom is nog weinig bekend.  Het doel van de studie was om een verband aan te tonen tussen de hoeveelheid zonnebankgebruik gedurende het leven en het risico op PCC. Er deden 159.419 vrouwen geboren van 1927 tot 1963 mee aan het onderzoek. Tussen 1991 en 2015 vulden de vrouwen iedere 5 tot 7 jaar vragenlijsten in. Er werden gegevens over huidtype en pigment, zonverbranding, zonvakanties en zonnebanken voor de kindertijd, adolescentie en volwassen leeftijd gerapporteerd.

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat hoe vaker er gebruik werd gemaakt van de zonnebank, hoe meer risico de vrouwen hadden op het krijgen van een PCC. Het maakt daarbij niet uit op welke leeftijd je begint met zonnebanken of hoeveel jaren je al gebruik maakt van een zonnebank. Het is de optelsom dat meetelt.

Met dank aan

Annelie Musters

Bron

Lergenmuller S, Ghiasvand R, Robsahm TE, Green AC, Lund E, Rueegg CS, Veierød MB. Association of Lifetime Indoor Tanning and Subsequent Risk of Cutaneous Squamous Cell Carcinoma. JAMA Dermatol. 2019 Oct 2:1-9. doi: 10.1001/jamadermatol.2019.2681.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.