Nieuws
22 april 2019

Vaker en sneller een tweede melanoom bij zonnebankers

Print E-mail

 Vaker en sneller een tweede melanoom bij zonnebankers

 

Dodelijk licht

Zonnebankgebruikers hebben een verhoogd risico op het krijgen van een melanoom, en zelfs op het krijgen van een tweede melanoom. Dat hebben onderzoekers recent aangetoond.

Lees hier meer over het melanoom

Het melanoom komt steeds meer voor. Blootstelling aan Uv-straling van de zon of door kunstmatige UV-straling door zonnebanken dragen bij aan het ontstaan van een melanoom. In een onderzoek is specifiek gekeken naar patiënten met melanomen die zijn ontstaan na kunstmatige UV-blootstelling.

Er deden 434 melanoom patiënten mee aan het onderzoek. Alle patiënten vulden een vragenlijst in. Uit de resultaten blijkt dat de jongere patiënten, voornamelijk vrouwen, in hun leven meer zijn blootgesteld aan zonnebanklicht dan de patiënten boven de 40 jaar.

Van alle patiënten met een tweede melanoom, kwam het tweede melanoom sneller na het eerste melanoom bij patiënten die veel zijn blootgesteld aan zonnebanklicht. 67% van de patiënten blootgesteld aan kunstmatige Uv-straling door zonnebanken had een tweede melanoom binnen 1 jaar na de eerste diagnose, in vergelijking met 28% van de niet-zonnebankgebruikers. De gemiddelde tijd tussen het eerste en tweede melanoom in zonnebankgebruikers versus niet-zonnebankgebruikers was respectievelijk 225 dagen versus 3,5 jaar.

De conclusie van deze studie is dus dat zonnebankgebruik niet alleen een verhoogd risico geeft op het krijgen van één melanoom, het kan ook nog eens zorgen dat er sneller een tweede melanoom ontstaat. Zonnebankgebruik kan dus dubbel dodelijk zijn!

 

Bron

Li Y, Kulkarni M, Trinkaus K, Cornelius LA. Second primary melanomas: Increased risk and decreased time to presentation in patients exposed to tanning beds. J Am Acad Dermatol. 2018 Dec;79(6):1101-1108. doi: 10.1016/j.jaad.2018.06.067. Epub 2018 Oct 19.

 

Met dank aan

Annelie Musters, co-assistent

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!