Nieuws
3 februari 2017

Zonnebrand smeren kan ook huidveroudering omkeren

Print E-mail

Zonnebrand smeren kan ook huidveroudering omkeren

A sunscreen a day keeps the wrinkles away

We weten allemaal dat zonnebrandmiddelen ons huid beschermen tegen zonverbranding en lange termijn schade zoals huidveroudering en huidkanker kan helpen voorkómen. Maar zijn ze ook in staat om bestaande tekenen van huidveroudering (zoals rimpels en pigmentvlekken) door zonlicht terug te draaien?

Het doel van deze prospectieve studie was om de werkzaamheid van een zonnebrandmiddel voor het gezicht met beschermingsfactor SPF 30 te evalueren bij het verbeteren van zonlichtschade wanneer het middel gedurende een jaar werd gebruikt.

Tweeëndertig proefpersonen smeerden een breedspectrum lichtstabiel zonnebrandmiddel (SPF 30) gedurende 52 weken op hun gehele gezicht. Beoordelingen werden gedaan door een dermatoloog en door zelfevaluatie aan het begin en daarna bij week 12, 24, 36 en 52.

De klinische beoordelingen toonden aan dat alle symptomen voor huidveroudering door zonlicht significant al vanaf week 12 verbeterden ten opzichte van de beginsituatie. Deze verbetering hield aan tot en met week 52. De huidstructuur, zuiverheid en vlekkerige en discrete pigmentaties waren de symptomen die aan het eind van het onderzoek het meest waren verbeterd (40% tot 52% verbetering ten opzichte van baseline). Alle proefpersonen lieten verbetering zien qua zuiverheid en huidstructuur.

Het dagelijks gebruiken van een breedspectrum lichtstabiel zonnebrandmiddel voor het gezicht kan tekenen van huidveroudering door zonlicht zichtbaar terugdraaien en bovendien verdere zonneschade voorkómen.

Reactie huidarts.com

Het dagelijks gebruik van een zonnebrandmiddel voorkómt niet alleen huidveroudering maar draait bestaande tekenen van huidveroudering terug. Zet dus dat zonnebrandmiddel naast je tandpasta neer en vergeet niet om het dagelijks aan te brengen op je hele gezicht, 365 dagen per jaar. Ja, zonder uitzondering !

Bron

Randhawa M, Wang S, Leyden JJ, Cula GO, Pagnoni A, Southall MD. Daily Use of a Facial Broad Spectrum Sunscreen Over One-Year Significantly Improves Clinical Evaluation of Photoaging. Dermatol Surg. 2016 Dec;42(12):1354-1361.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!