Huidaandoeningen

Granuloma faciale

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is granuloma faciale ?

Granuloma faciale is een zeldzame, goedaardige zwelling of plakkaat in het gezicht die voornamelijk voorkomt  bij mannen tussen de 40 en 60 jaar oud. De aandoening wordt echter ook wel eens bij vrouwen gezien. De meeste patiënten zijn blank.

Hoe ontstaat granuloma faciale ?

Hoe granuloma faciale ontstaat is onbekend. Wel is er sprake van een scherp omschreven ontstekingsproces in de plek. In de literatuur zijn als oorzakelijke factoren zoals allergie, infectie en zonlicht genoemd. Voor geen van allen zijn harde bewijzen gevonden.

Hoe ziet granuloma faciale eruit ?

We zien aanvankelijk één of meerdere scherp begrensde rood tot rood-bruine zwellingen, bulten of plakkaten die in de loop der tijd steeds harder van consistentie worden.  Voorkeursplaatsen zijn de wangen, slapen, neus, oorlellen en hoofdhuid. De plekken kunnen echter overal in het gezicht voorkomen. Meestal geven ze geen klachten, soms is er jeuk of branderigheid. Er zijn verder geen andere inwendige klachten of afwijkingen.

Hoe wordt de diagnose van granuloma faciale gesteld ?

Een huidbiopsie is altijd noodzakelijk om de diagnose vast te stellen en om andere, op granuloma faciale gelijkende huidaandoeningen uit te sluiten.

Wat is de behandeling van granuloma faciale ?

TABLETTEN
Meest effectief zijn middelen zoals dapson en antimalaria middelen, zoals hydroxychloroquine. Ze worden vooral ingezet bij uitgebreide plekken.

LOKALE MIDDDELEN
Corticosteroïden geven alleen verbetering als ze in de plek gespoten worden. Alleen aanbrengen van een crème is niet zinvol gebleken

ANDERE OPTIES
Sommige lasers zoals gefractioneerde CO2 laser kunnen verbetering geven. Ook aanstippen met vloeibaar stikstof kan nog soelaas bieden. Kleine plekken kunnen ook operatief worden verwijderd.

Wat kunt u zelf doen aan granuloma faciale ?

Gezien de mogelijke relatie met zonlicht kan het geen kwaad om het gezicht bij zonblootstelling goed te beschermen met een zonnebrandmiddel met minimaal factor 30.

Gaat granuloma faciale vanzelf over ?

Spontaan herstel is gemeld, maar in de meeste gevallen blijven de plekken langdurig en chronisch aanwezig.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?