Huidaandoeningen

Granuloma teleangiëctaticum / Granuloma pyogenicum

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (177)
  • Laatste update: 03-04-2024
  • E-mail

Wat is een granuloma teleangiëctaticum ?

Een granuloma teleangiëctaticum (granuloma = soort gezwel; teleangiëctaticum = vaatjes) is een abnormale maar goedaardige nieuwvorming van de kleine haarvaatjes in de huid als gevolg van een huidbeschadiging. Deze huidtumor komt voor bij kinderen en jonge volwassenen. Een andere benaming is  “granuloma pyogenicum” (= etterend of pussend), omdat men aanvankelijk dacht dat het hier om een infectie gaat. Patiënten zoeken hulp bij de dokter omdat deze vaattumor gemakkelijk bloedt.

Hoe ontstaat een granuloma teleangiëctaticum ?

Waarom er een abnormale nieuwvorming van vaatjes optreedt na een huidtrauma is nog onduidelijk. Tot nu toe is er nog geen virus of bacterie uit de afwijking geïsoleerd.

Hoe ziet een granuloma teleangiëctaticum eruit ?

We zien een rode verheven knobbeltje dat aan de basis meestal wat ingesnoerd is en bij aanraking gemakkelijk bloedt. Het oppervlak is bedekt met een dun doorzichtig vliesje; soms is het oppervlak al stuk en bedekt met korstjes. Soms groeit de tumor als een soort gesteelde paddestoel boven de huid uit. Bij kinderen worden deze vaattumortjes gezien in het gelaat (lippen), vingers, handen, bovenarmen, maar soms ook in het mondslijmvlies, de handpalmen en voetzolen. Indien de tumor tijdens zwangerschap optreedt wordt deze ook wel “granuloma gravidarum” genoemd. Bij jonge volwassen heeft de tumor de neiging om vaak terug te keren. Meestal zit het dan op de lip, vingers en tussen de schouderbladen.

Granuloma op de kruin
Granuloma pyogenicum op de kruin
Rood gezwelletje op het voorhoofd
Rood gezwelletje op het voorhoofd
Bloedend tumortje op de vinger
Bloedend tumortje op de vinger

Hoe wordt de diagnose van granuloma teleangiëctaticum gesteld ?

De diagnose wordt gemakkelijk door uw huidarts op het blote oog gesteld. Bij twijfel wordt er eerst een huidbiopsie gedaan.

Wat is de behandeling van granuloma teleangiëctaticum ?

De beste behandeling is uitlepelen waarna de wondbodem met elektrocoagulatie (= nabranden) wordt behandeld. Een stansexcisie met een soort appelboortje is ook mogelijk. Beide ingrepen vinden onder plaatselijke verdoving plaats.

Wat kunt u zelf doen aan een granuloma teleangiëctaticum ?

Niet te veel aan zitten. Laat de tumor door uw huidarts verwijderen.

Gaat een granuloma teleangiëctaticum vanzelf weg ?

Een granuloma teleangiëctaticum zal niet spontaan verdwijnen. Na operatieve verwijdering kan de afwijking binnen 4 tot 20 weken terugkeren. Er is nog nooit een kwaadaardigheid uit ontstaan.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.