Huidaandoeningen

Lichen simplex chronicus

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (179)
  • Laatste update: 18-04-2024
  • E-mail

Wat is lichen simplex chronicus ?

Lichen simplex chronicus is een chronische, sterk jeukende, niet besmettelijke huidaandoening, veroorzaakt door herhaaldelijk en dwangmatig krabben aan de huid. Lichen simplex chronicus betekent letterlijk “lang bestaande verharding van de huid’. Een andere medische term is “neuroderm(at)itis circumscripta”, wat aangeeft dat de “scherp omschreven huidontsteking” ontstaat én in stand wordt gehouden door “psychologische factoren”.  De aandoening kan zowel bij mannen als vrouwen optreden, en komt opvallend vaker voor bij mensen met een donkere huid.

Hoe ontstaat lichen simplex chronicus ?

Het verhaal van de patiënt met deze aandoening is vaak kenmerkend, hoewel hij of zij het in eerste instantie niet altijd toegeeft of het zich niet kan herinneren. Tijdens een emotionele stressvolle periode ervaart de patiënt ergens op het lichaam “jeuk” en gaat daar dwangmatig krabben. Door het krabben ontstaan er behalve krabeffecten ook bulten, die op hun beurt ook weer jeuk veroorzaken. Hierdoor gaat de patiënt nog heviger krabben en ontstaat er een vicieuze cirkel. Lichen simplex chronicus kan ontstaan in een van tevoren normaal uitziende huid of in een reeds beschadigde huid, bijvoorbeeld bij mensen met atopisch of contactallergisch eczeem, of bij een droge huid.

Hoe ziet lichen simplex chronicus eruit ?

De afwijkingen zitten meestal op de nek, achterzijde van de arm, geslachtsdelen (balzak bij de man, buitenste schaamlippen bij de vrouw), strekzijde onderbeen (scheenbeen) en aan de enkel. De zeer hevige, dwangmatige jeuk is de belangrijkste kenmerk.

Voorkeursplaatsen voor lichen simplex chornicus
Voorkeursplaatsen voor lichen simplex chornicus

Typische lichen simplex plakkaat op het scheenbeen
Typische lichen simplex plakkaat op het scheenbeen
Jeukende plekken op de voorvoet
Jeukende plekken op de voorvoet

Hoe wordt lichen simplex chronicus vastgesteld ?

De diagnose wordt gesteld op het blote oog en grond van de jeukklachten. Bij twijfel kan de huidarts besluiten om een huidbiopsie af te nemen.

Hoe wordt lichen simplex chronicus behandeld ?

De aandoening reageert in de meeste gevallen snel (meestal binnen 2 tot 3 weken) op uitwendige sterk werkende corticosteroïden. Deze middelen worden al dan niet onder occlusie toegepast. Lees hierover meer bij “Occlusie therapie”.Bij hardnekkige afwijkingen kunnen ook de volgende behandelmethoden aan u worden voorgeschreven:
– injecties (in de plek zelf) met corticosteroïden
– lokale PUVA of lokale UVB

Wat kunt u zelf doen tegen lichen simplex chronicus ?

– Houd uw jeuk in bedwang !
– Bij jeuk niet krabben maar kloppen of smeren met de aan u voorgeschreven crème of zalf.
– Nagels kort knippen, zodat u bij onverhoopt krabben niet al te diep in de huid kan graven.
– Indien u moeite heeft om met uw emotionele stress om te gaan, kunt u een verwijzing vragen naar een medisch psycholoog.

Gaat lichen simplex chronicus over ?

Hoewel de aandoening snel kan verdwijnen met therapie, is het niet uitgesloten dat de aandoening opnieuw in alle hevigheid terugkeert na krabben. Met andere woorden: u heeft het zelf in eigen hand !

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.