Huidaandoeningen

Luiereczeem

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (171)
  • Laatste update: 28-03-2024
  • E-mail

Wat is luiereczeem ?

Luiereczeem is een uitslag in het luiergebied bij zuigelingen. Bijna alle zuigelingen krijgen in meer of mindere mate last van luiereczeem. Luiereczeem staat ook bekend als luieruitslag. Luiereczeem is niet besmettelijk.

Hoe ontstaat luiereczeem ?

Luiereczeem ontstaat door een combinatie van warmte, vochtopeenhoping, te langdurig contact met ontlasting en urine en vervolgens wrijving. Vooral het langdurig contact van de huid met ontlasting en de urine zijn van belang bij het ontstaan en het onderhouden van de luieruitslag.

Hoe ziet luiereczeem eruit ?

In het luiergebied inclusief de geslachtsdelen zien we een onscherp begrensde huidafwijking bestaande uit roodheid, blaasjes, ingedroogde blaasjes, rode bultjes en oppervlakkige wondjes. Opvallend is dat de uitslag zich ook bevindt op wrijfplaatsen (bijv. binnenzijde van de dijbenen). Als de luieruitslag langer dan 1 week bestaat is de kans op kolonisatie met gisten zoals Candida albicans groter. We zien dan aan de randen van de uitslag de kenmerkende fijne ringvormige schilfering. De randen zijn dan ook opvallend scherper begrensd met aan de randen zogenaamde “satellietlaesies” (zie foto)

Luiereczeem met beginnende schimmelinfectie
Luiereczeem met bijkomende Candida infectie

Hoe wordt de diagnose van luiereczeem gesteld ?

De diagnose wordt gesteld op grond van het klinisch beeld. Aanvullend onderzoek is niet nodig.

 Wat is de behandeling van luiereczeem ?

Over het algemeen wordt geadviseerd om producten te gebruiken die geen parfumstoffen bevatten:

1. ACUTE STADIUM (nattend eczeem)

Indrogende therapie met (zwavel in) zinkoxide smeersel

2. BIJ DROGE LANGDUREND ECZEEM

-Zinkzalf of zinkolie-vaseline zalf. Deze is op recept verkrijgbaar of vrij verkrijgbaar bij de apotheken of drogisterijen.

3.INDIEN ER EEN CANDIDA INFECTIE BIJKOMT

Een antigistmiddel of een combinatiecrème bevattende hydrocortison, zink en een antigistmiddel.

4. INDIEN EEN BACTERIËLE INFECTIE BIJKOMT

Bij een infectie kan een antibiotica crème, bijv fusidinezuur worden aangebracht in een frequentie van 3 x daags voor maximaal 2 weken.  Dit middel is uitsluitend op recept verkrijgbaar.

Wat moet je niet gebruiken bij luiereczeem?

Parfum bevattende producten, uierzalven, boorzuurhoudende zalven en voedselbestanddelen bevattende zalven. Ook maizena bevattende producten wordt ontraden omdat deze kunnen de huid verder kunnen irriteren.

Wat kunt u zelf doen aan luiereczeem ?

  • Gebruik liever geen katoenen luiers, maar multi-gelaagde wegwerpbroekluiers, omdat deze laatste veel meer vocht kunnen opnemen. Indien toch katoenen luiers worden gebruikt kunt u deze het beste bij het wassen naspoelen met water waarin azijn is toegevoegd (1-2 eetlepels); op deze wijze worden zeepresten verwijderd uit de luier.
  • Frequent luiers verwisselen, bijvoorbeeld om de 3 uur (7 tot 8 keer per dag !)
  • Na het baden/ tijdens verschonen luiergebied goed afdrogen en even aan de lucht drogen, daarna inwrijven met zinkzalf. Deze handeling herhalen net zolang totdat de roodheid verdwijnt.

Gaat luiereczeem snel over ?

Hoewel luieruitslag soms hevig er uitziet, is de prognose goed. Indien u zich aan de voorzorgsmaatregelen houdt zullen de afwijkingen al binnen 1 week verdwijnen. Wanneer het eczeem blijft aanhouden kunt u het beste een consult vragen bij uw huisarts of dermatoloog. Er kan sprake zijn van een secundaire bacteriële- of schimmel infectie.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.