Huidbehandelingen

Tattoo verwijderen

 • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
 • E-mail

Spijt van uw tattoo? Laat het weglaseren!

Tattoo verwijderen

Onderzoek heeft laten zien dat wereldwijd er ongeveer 1 op de 10 mensen een tattoo of tatoeage heeft. Daarvan heeft 1 op de 3 spijt van de tattoo of tatoeage. Uiteindelijk laat slechts 1 op de 100 getatoeëerden hun tattoo verwijderen. Lasertherapie wordt daarbij beschouwd als de meest werkzame en veilige behandelmethode.

Tattoo verwijderen met de PicoWay laser

Wil je snel, veilig en vakkundig van je tattoo af? Klik op onderstaande afbeelding:

Tattoo of tatoeage weglaseren

Zowel professionele als amateur tattoos kunnen met een speciale tattoo laser worden behandeld. Veel klinieken in Nederland bieden een laserbehandeling aan om tattoos te verwijderen.

Het succes van een laserbehandeling hangt af van een 3-tal factoren

 1. Type laser
 2. Ervaring van de behandelaar
 3. Nazorg

Door een verstandige keuze te maken kan het u flink in de portemonnee schelen, omdat er met de betere lasers en de betere behandelaars minder behandelingen nodig zijn.

Is een wenkbrauw tattoo ook te verwijderen?

Ja, een wenkbrauw tattoo waar u spijt van heeft kunt u ook met een tattoo laser verwijderen

Wat is de beste tattoo laser?

Bijna alle tattoo lasers zijn in staat om een tattoo te doen verbleken. De beste en snelste lasers zijn echter de lasers met een zo kort mogelijke pulsduur. D.w.z. dat de laserstralen zo kort mogelijk op de huid inwerken. Het is ook bekend dat hoe korter de pulsduur hoe minder bijwerkingen er optreden (lees verder). Tot voor kort waren de behandelklinieken uitgerust met zogenaamde “nanolasers”.  Dit zijn lasers met een pulsduur van 10-9  seconden. Het is gebleken dat we met deze oudere nanolasers niet in staat zijn om de huid compleet vrij te maken van restinkten, zelfs niet na 15 tot 20 behandelingen. Er blijft dan een soort donkerblauwe/grijzige schaduw achter in de huid.  Dit verschijnsel noemen we “ghost tattoo”.  Steeds meer klinieken beschikken nu echter over de nog snellere picoseconde lasers die een pulsduur hebben van 10-12 seconden. Dankzij de ultrasnelle pulsen zijn deze lasers nu wel in staat om de tattoo nog veel verder te doen verbleken. Behalve dit is er nog een groter voordeel. Er zijn minder behandelingen nodig, tot soms wel de helft van het aantal benodigde behandelingen die nodig zouden zijn met de oudere nanolasers.

Welke nanolasers zijn er?

De nanolasers worden gemaakt door verschillende fabrikanten maar hebben bijvoorbeeld de volgende namen Q-switched ruby, alexandrite of Nd:YAG lasers.

Welke picolasers zijn er?

De picolasers maken tegenwoordig steeds meer de dienst uit. Voorbeelden van picolasers zijn de gepatenteerde PicoWay® laser en de Picosure® laser.

Klik hier voor meer informatie over de PicoWay® laser

Foto’s PicoWay® laser

De PicoWay is momenteel de beste tattoo laser
De PicoWay laser in actie

Hoe werkt een tattoo laser?

Met een tattoo laser kunnen we heel specifiek en gericht de tattoo inkt in de huid verpulveren. Hoe korter de pulsduur hoe minder weefselschade er ontstaat in de omgevende huid. Momenteel bestaat daarom voorkeur voor tattoo verwijdering met een picolaser dan met een nanolaser.

Wat houdt tattoo weglaseren in?

Veiligheidsbril

U neemt plaats op de behandelbank en krijgt van de behandelaar een beschermbril. Ook de behandelaar en eventuele assistent(e) dragen een veiligheidsbril.

Metalen oogdop

Bij behandeling op en rondom de oogleden wordt er een voor laserlicht ondoordringbare metalen dop op de oogbol geplaatst.

Testshot

Er wordt altijd eerst een testshot uitgevoerd om de reactie van de huid op de laserbehandeling te testen. Bij het bepalen van de juiste sterkte wordt er rekening gehouden met de diepte van de tattoo inkt, de dikte van de huid ter plaatse en het huidtype.  Wanneer de optimale sterkte

Wat ziet u in de huid tijdens de behandeling?

 • Het behandeld gebied wordt eerst wit. Dit is een teken dat de tattoo inkt wordt verpulverd. Tegelijkertijd of enkele minuten hierna treedt er roodheid en zwelling op die na 30 tot 60 minuten weer verdwijnen.
 • In enkele gevallen kunnen er kleine puntbloedinkjes optreden. Deze bloedinkjes zijn onschuldig en helen snel.
 • Soms ontstaan er ook kleine blaren ter plaatse van de behandelde huid. Deze bevatten heldere weefselvocht. De blaren zullen vanzelf indrogen en een korstje vormen. Het is beter om ze niet door te prikken.

De huid wordt wit direct na de laserbehandeling
Bekende bijwerkingen na behandeling met een nanolaser, witte en donkere verkleuringen en “ghost tattoo”

Is tattoo weglaseren pijnlijk?

De behandeling kan gevoelig of zelfs pijnlijk zijn, de ervaring verschilt van persoon tot persoon. Het voelt aan alsof iemand met een elastiekje tegen uw huid aanslaat of als korte speldenprikjes in uw huid. De napijn is echter kortdurend, maximaal een kwartier. Wanneer een groter gebied wordt behandeld lijkt de napijn op een zonverbranding die soms enkele uren kan aanhouden.

Is er verdoving nodig?

Zeker bij grotere tattoos wordt er aangeraden om de huid vooraf te verdoven. Verdoving kan plaats vinden met een met een crème of met plaatselijke injecties.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Het aantal benodigde behandelingen is vooraf nooit exact te bepalen maar wordt geschat aan de hand van een aantal eigenschappen van de tattoo:

1. Amateur of professioneel

Bij amateur tattoo zijn er minder behandelingen nodig dan bij professionele tattoo

2. De leeftijd van de tattoo

Oudere tattoo verdwijnen sneller dan jongere of versere tattoo

3. De kleur(en) van de tattoo

Hoe minder kleuren er verwerkt zijn, hoe sneller de tattoo zal verdwijnen. De kleur zwart zal over het algemeen het snelst verdwijnen.

4. De plaats op het lichaam van de tattoo

Hoe hoger de tattoo zich op het lichaam bevindt hoe sneller de tattoo verbleekt. Dit komt omdat het vernietigd pigment in hogere delen van het lichaam (bijv. hoofd en nek) sneller via lymfebanen kan worden afgevoerd.

5. Huidtype

Hoe lichter uw huidtype, hoe sneller de tattoo verdwijn

6. Hoeveelheid gebruikte inkt

Hoe minder inkten zijn gebruikt, hoe sneller de tattoo zal verdwijnen

7. Littekenvorming ontstaan na zetten van de tattoo

Sommige mensen krijgen al na het zetten van de tattoo een wat verdikt litteken. Verdikte littekens kunnen ervoor zorgen dat er meer behandelingen nodig zijn om de tattoo te doen verdwijnen. Ook heeft u meer kans dat er door de laserbehandeling meer littekens zullen ontstaan.

8. Type laser

Hoe korter de pulsduur van de laser hoe minder behandelingen er nodig zijn. Het is gebleken dat er met de nieuwere picolasers minder behandelingen nodig zijn dan de oudere nanolasers.

 

Foto’s voor en na behandeling met de PicoWay® laser (met dank Syneron Candela)

Zwarte tattoo voor de behandeling met de PicoWay laser
Zwarte tattoo na 3 behandelingen met de PicoWay laser
Tattoo met tekst Abigail voor de behandeling
Tattoo met tekst Abigail na 5 behandelingen met de PicoWay laser

Hoe vaak kan ik worden behandeld?

In de regel zitten er telkens 6 tot 8 weken tussen de behandelingen in. Deze rustperiode is nodig om de huid goed te laten genezen

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van tattoo weglaseren?

 • Bij patiënten met een donkere huid kan er soms juist een donkere verkleuring optreden van het behandelde huiddeel. Deze patiënten zijn gevoelig voor deze type reactie en hebben dit vaak in het verleden eerder opgemerkt na een wondje, schrammetje of na genezing van puistjes. In het algemeen verdwijnt deze “hyperpigmentatie” vanzelf na 3 tot 9 maanden. In zeldzame gevallen is deze echter permanent.
 • Bij sommige patiënten blijft het behandelde huiddeel lichter dan de omringende huid. Deze “hypopigmentatie” verdwijnt ook meestal na 3 tot 9 maanden. In zeldzame gevallen kan deze bijwerking ook blijvend zijn.
 • Minimale littekenvorming. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen zoals het aanbrengen van wond genezende zalfjes en zonnebrandmiddelen kunnen er toch minimale littekenvorming ontstaan.

Welke voorzorgsmaatregelen moet u vooraf nemen?

Zorg ervoor dat je op de dag van behandeling geen dag- of camouflagecrèmes op de te behandelen huiddelen aanbrengt. Deze crèmes houden laserstralen tegen waardoor de behandeling minder werkzaam wordt

Wat is de nazorg voor een tattoo laser behandeling?

 • De pijn en branderigheid die direct na de behandeling ontstaat, kunnen worden verminderd door de huid een paar minuten te koelen met coldpacks, natte kompressen of ijsklontjes (in een plastic zakje in een washandje of boterhamzakje) . Het koelen vermindert ook de zwelling. Wanneer de napijn te heftig wordt, kunt u gerust een pijnstillend middel innemen.
 • Indien grotere tattoos zijn behandeld wordt de huid ingesmeerd met een antibiotica crème (zilversulfadiazine 1 % crème). Deze crème krijgt u ook op recept mee van uw arts. De crème dient 3 maal per dag op de huid te worden ingesmeerd voor een periode va ongeveer 7 dagen.
 • Wanneer grote delen van het gezicht zijn behandeld is het verstandig om de eerstvolgende 2 nachten bij het slapen het hoofdeinde van het bed te verhogen om zwelling tegen te gaan (bijv. meerdere hoofdkussens gebruiken).
 • De genezing van het behandeld huiddeel gaat gepaard met de vorming van donkergekleurde oppervlakkige schilfertjes die na 3 tot 5 dagen vanzelf loslaten. Deze schilfertjes geven soms veel jeuk. Het is belangrijk om er dan niet aan te zitten of te krabben. Doe er liever een vette crème of zalf op. Wanneer het behandelde gebied geïrriteerd raakt door kleding of kledingaccessoires moet hierover een beschermende steriele gaas of verband worden geplakt.
 • De huid is na de behandeling kwetsbaar en moet dus voorzichtig behandeld worden. Laat de huid zoveel mogelijk met rust. Gewoon voorzichtig wassen mag wel. Camoufleren mag wel maar de camouflage er niet afpoetsen, dit kan de huid beschadigen.
 • Vermijd zwemmen of contactsporten wanneer er nog schilfertjes aanwezig zijn.
 • Douchen is toegestaan. Echter de behandelde huid met een zachte handdoek droog deppen en niet hard wrijven !

Bescherm de huid tegen zonlicht

Zonlicht is niet goed voor de huid die behandeld is of behandeld gaat worden met laserlicht. Bescherm de huid 6 weken vóór en na de behandeling goed tegen de zon. Als er meer behandelingen nodig zijn, geldt dat ook voor de periode tussen de behandelingen in. U kunt best naar buiten als de zon schijnt, maar gebruik een zonnebrandmiddel met factor 50 of hoger op de behandelde plekken. Zonnebaden of zonnebanken wordt ten sterkste afgeraden.

Wanneer u toch gaat zonnebaden bestaat er een verhoogde kans op bruine verkleuring van de huid wat lang kan blijven bestaan. Al dit gebeurt kan een volgende laserbehandeling niet doorgaan omdat de huid te bruin is.

Wat zijn de kosten voor tattoo weglaseren ?

Afhankelijk van de grootte van de tattoo kost een behandeling tussen de eur 75,- en eur 350,- per keer. De kosten verschillen per kliniek.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen?

Indien de behandelde huid pijn gaat doen, gaat zweren en zwellen met pusvorming is het mogelijk dat er een huidinfectie is opgetreden. Dit komt echter heel zelden voor.

Bekijk de video

Tattoo verwijderen met de PicoWay laser

Advertenties
 • Voor behandeling met de nieuwste PicoWay laser, maak hier een afspraak

  Tattoo verwijderen Amersfoort
Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

 • Ja
 • Een beetje
 • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?