Huidaandoeningen

Steatocystoma multiplex

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat zijn steatocystoma multiplex ?

Steatocystoma multiplex zijn zeldzame goedaardige huidgezwelletjes die erfelijk worden overdragen. “Steatocystoma” betekent “talgcysten” en “multiplex” verwijst naar de grote aantallen gezwelletjes die men meestal ziet.

Hoe ontstaan steatocystoma multiplex ?

Steatocystoma multiplex zijn gezwelletjes die ontstaan uit talgklieruitvoergangetjes in de huid. Deze aandoening wordt erfelijk overgedragen in een zogenaamde “autosomaal dominant” patroon. Dit wil zeggen dat wanneer een persoon de aandoening heeft zijn of haar nakomelingen 50% kans heeft om ook de gezwelletjes te krijgen.

Hoe zien steatocystoma multiplex eruit ?

De gezwelletjes zijn al bij de geboorte aanwezig maar worden meestal pas in de pubertijd opgemerkt wanneer ze duidelijker zichtbaar worden. Men ziet een paar tot soms wel honderden geel doorschemerende vetbultjes waarvan de doorsnede varieert van 3 tot 5 mm. De gezwelletjes zitten meestal op de borst, maar kunnen ook in de oksels, op de rug, de geslachtsdelen en op het voorhoofd zitten. In zeer zeldzame gevallen worden er ook nagel- en tandafwijkingen waargenomen. Indien steatocystoma enkelvoudig voorkomt heet het ook wel “steatocystoma simplex”.

Hoe wordt de diagnose van steatocystoma multiplex gesteld ?

De gezwelletjes bij steatocystoma multiplex lijken soms op acne. Deze gezwelletjes worden zelfs onterecht, jaren als acné behandeld. Steatocystoma gaan echter niet vanzelf over zoals bij acné het geval; verder ontbreken de typische mee-eters. Het “broertje” van steatocystoma multiplex is de zogenaamde “eruptieve vellus haar cyste”. Een huidbiopsie is nodig om dit laatste van steatocystoma te onderscheiden.

Wat is de behandeling van steatocystoma mutiplex ?

De behandeling is moeilijk. Indien niet al te uitgebreid kunnen de gezwelletjes operatief worden verwijderd. Er ontstaat altijd een minder fraaie litteken. Wanneer de gezwelletjes erg veel talg bevatten kan een tablettenkuur met isotretinoïne soms een tijdelijke verbetering geven.

Wat kunt u zelf doen aan steatocystoma multiplex ?

Bultjes niet zelf uitknijpen. De huid loopt hierbij kans op infectie en littekenvorming.

Gaan steatocystoma multiplex vanzelf over ?

De bultjes bij steatocystoma multiplex zullen nooit vanzelf verdwijnen; de aandoening zal echter altijd goedaardig blijven. In zeldzame gevallen zullen de vetbultjes gaan ontsteken; de bultjes worden rood, gezwollen en pijnlijk. Mechanische factoren zoals druk, wrijving en zweten zouden hierbij een rol spelen.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?