Nieuws
8 oktober 2018

Atopisch eczeem, kunnen peuters daar overheen groeien?

Print E-mail

Atopisch eczeem, kunnen peuters daar overheen groeien?

Eczeem kinderen overheen groeien

Een studie naar de voorspellende factoren

Waarom peutereczeem in ernst afneemt of zelfs helemaal verdwijnt naarmate kinderen ouder worden is grotendeels onbekend. In een recente Zweedse studie zijn factoren die mogelijk van invloed zijn nader onderzocht.

Lees hier meer over atopisch eczeem

Er is bij 889 kinderen gekeken naar het beloop van peutereczeem (eczeem op 1, 2 en/of 4-jarige leeftijd) tot een leeftijd van 16 jaar. Toen de kinderen de schoolleeftijd (8, 12 en 16 jaar) hadden bereikt was bij 50% geen eczeem meer aanwezig.  Het geven van borstvoeding tot minstens een leeftijd van 4 maanden bleek een positief effect te hebben op het verdwijnen van peutereczeem. Daarnaast werd bij jongens vaker gezien dan bij meisjes dat eczeem verdween op de schoolleeftijd.

Factoren die er juist voor zorgen dat peutereczeem langer blijft bestaan waren: slaapproblemen bij het kind, rokende ouders ten tijde van de geboorte, ouders met een allergie en een filaggrine mutatie (verandering in de erfelijke aanleg) bij het kind.De conclusie van het onderzoek is dat de helft van de kinderen met peutereczeem er overheen is gegroeid wanneer ze de schoolleeftijd hebben bereikt. Het bleek dat slaapproblemen ten gevolge van jeuk bij peutereczeem een belangrijke voorspeller is voor het blijven bestaan van het eczeem op oudere leeftijd.

 

Met dank aan

Annelie Musters, co-assistent

 

Bron

Johansson EK, Bergström A, Kull I, Lind T, Söderhäll C, Melén E, Asad S, Bradley M, Liedén A, Ballardini N, Wahlgren CF. Acta Derm Venereol. 2018 Jul 11;98(7):630-635. doi: 10.2340/00015555-2919.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!