Nieuws
12 augustus 2018

Dupilumab vermindert bijkomende huidinfecties bij atopisch eczeem

Print E-mail

Dupilumab vermindert bijkomende huidinfecties bij atopisch eczeem

atopisch eczeem

Dubbel voordeel

Mensen met atopisch eczeem hebben last van een gestoorde huidbarrière, een overgevoelig afweersysteem en bijkomende infecties van de huid. Amerikaanse onderzoekers hebben recentelijk aangetoond dat het nieuwe middel dupilumab niet alleen het eczeem vermindert maar ook het risico op bijkomende infecties verlaagt.

Wat is dupilumab?

Dupilumab is een nieuw biologisch geneesmiddel tegen atopisch eczeem dat via een injectie in de huid wordt toegediend.

Lees hier meer over dupilumab

Conclusies van het onderzoek

De onderzoekers voerden een systematisch onderzoek uit naar de beschikbare literatuur over dupilumab bij atopisch eczeem. Hiervoor gebruikten ze de database van PubMed. Ze berekenden de risico’s op huidinfecties, infecties met herpesvirussen en overige infecties en uitbraken voor behandeling met dupilumab vergeleken met een placebomiddel. Vervolgens werden er statistische analyses uitgevoerd.

De onderzoekers includeerden acht klinische onderzoeken in 4 publicaties met daarin 2706 deelnemers. De follow up was 4 tot 52 weken.  De analyse toonde aan mensen die dupilumab hadden gebruikt significant minder infecties van de huid had dan mensen die een placebomiddel hadden gebruik. De kans op het krijgen een herpesvirusinfectie was vooral duidelijk verminderd.

Lees hier waarom patiënten met atopisch eczeem vaker een herpesinfecties kunnen krijgen

De auteurs konden geen duidelijke verklaring geven voor dit gunstige neveneffect. Dupilumab verlaagt het afweersysteem en men zou denken dat gebruikers hiervan juist vaker infecties zullen krijgen. Het omgekeerde werd echter gevonden. Dupilumab vermindert dus de kans op huidinfecties en eczema herpeticum bij volwassenen met matig tot ernstig atopisch eczeem. Mogelijk heeft dit te maken met de algehele verbetering van het atopisch eczeem. Als de huid weer dicht is en het afweersysteem tot rust komt kunnen er ook minder ziekteverwekkers de huid belagen. Dubbel voordeel dus!

Bron

Fleming P, Drucker AM. Risk of infection in patients with atopic dermatitis treated with dupilumab: A meta-analysis of randomized controlled trials. J Am Acad Dermatol.  2018 Jan;78(1):62-69

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!