Nieuws
22 april 2014

Babydoekjes, niet zonder gevaren!

Print E-mail

Babydoekjes, niet zonder gevaren!

Kleintjes massaal in de “lapjesmand”

U kent als ouder vast die babydoekjes waarmee u de vieze mondjes en billetjes van uw baby of peuter weer schoon en lekker fris krijgt. Tot voor kort werd er aangenomen dat deze doekjes onschuldig waren. De laatste tijd verschijnen er in de literatuur steeds meer rapporten dat deze doekjes contactallergische huidreacties kunnen geven.

Een dergelijk reactie kunt u herkennen aan jeukende rode bultjes, en plakkaten soms met vochtblaasjes, en korstjes die ontstaan op de plekken waar u de doekjes heeft gebruikt. Deze huidafwijkingen worden soms lange tijd door de arts behandeld als luiereczeem, psoriasis of zelfs krentenbaard . Behandelingen met lokale of orale steroïden of antibiotica blijken uiteindelijk niet te helpen. Een studie in de Verenigde Staten publiceerde onlangs een artikel over zes gevallen van peuters met deze verschijnselen waarbij er sprake was van regelmatig gebruik van babydoekjes. Uit allergietesten bleken alle zes kindertjes positieve reacties te vertonen op het allergeen methylisothiazolinone (MI) . Na stoppen van het gebruik van de doekjes bleken alle huidafwijkingen als sneeuw voor de zon te verdwijnen !MI is een conserveermiddel die in toenemende mate wordt verwerkt in huidverzorgingsproducten als opvolger van de meer reactieve allergeen methyl chloroisothiazolinone (MCI) om juist allergische reacties te verminderen. Desondanks zijn er dus steeds meer meldingen dat ook op dit nieuwe conserveermiddel huidreacties zijn opgetreden. De auteurs van dit onderzoek pleiten ervoor om de groep van isothiazolinones en al haar afgeleiden te weren uit huishoudelijke- en huidverzorgingsproducten.

Wat te doen als uw baby ook heeft gereageerd op babydoekjes ? Maak een afspraak voor allergietesten bij uw dermatoloog. Deze kan u ook voorlichten over alternatieve manieren om uw baby aan schone, frisse en eczeemvrije billen te helpen.

Bron: Chang MW, Nakrani R. Six children with allergic contact dermatitis to methylisothiazolinone in wet wipes (baby wipes). Pediatrics. 2014 Feb; 133(2):e434-8. doi: 10.1542/peds.2013-1453. Epub 2014 Jan 13.

 

Verwante pagina’s
Contactallergie
Plaktesten

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.