Nieuws
10 februari 2017

Bewezen meerwaarde voor basiszalven bij eczeembehandeling

Print E-mail

Bewezen meerwaarde voor basiszalven bij eczeembehandeling

Onthullende resultaten uit Leidse literatuurstudie

“ Vochtinbrengende crèmes en zalven hebben wel degelijk een belangrijke rol in de behandeling van atopisch eczeem”. Dat is de conclusie van een intensieve literatuurstudie die uitgevoerd is door de groep van dr Esther van Zuuren van de afdeling Dermatologie van het Universitair Medisch Centrum Leiden.

Atopisch eczeem is een chronische huidaandoening die gepaard gaat met ontstekingen van de huid, droge huid, heftige jeukklachten en een negatieve impact op de kwaliteit van leven. Het gebruik van basiszalven wordt beschouwd als een onderdeel van de eczeembehandeling, maar tot nu toe is het nog niet aangetoond in hoeverre dit daadwerkelijk zinvol is.

Om deze vraag te beantwoorden hebben de onderzoekers uit Leiden een literatuurstudie uitgevoerd van alle gerandomiseerde en gecontroleerde studies die tot December 2015 waren gepubliceerd. Hiertoe werden de volgende databanken geraadpleegd; Cochrane Skin Specialised Register, CENTRAL, MEDLINE, Embase, LILACS, the GREAT database. Voor de analyse van de gegevens werd de beproefde methode van Cochrane toegepast.

In totaal vonden de onderzoekers 77 geschikte studies met in totaal 6603 deelnemers met een gemiddelde leeftijd van 18.6 jaar en een gemiddelde behandelduur van 6.7 weken. Er werd gekeken naar primaire uitkomstmaten zoals ziekteactiviteit, tevredenheidsscores en bijwerkingenprofiel. Ook werd er gekeken in hoeverre de basiszalven in staat waren om eczeemverergeringen te voorkómen, de kwaliteit van het leven te verbeteren en het gebruik van lokale steroïden te verminderen.

De volgende resultaten werden gevonden:

  • Het gebruik van een basiszalf heeft geleid tot een lagere ziekteactiviteit dan het niet gebruiken van een basiszalf
  • Vochtinbrengende zalven hebben geleid tot minder vaak verergeringen van het eczeem, minder jeukklachten en minder gebruik van lokale steroïden
  • Ureum bevattende crèmes zijn ten opzichte van placebo crèmes effectiever gebleken in het behandelen van droge huid bij eczeem
  • Crèmes met glycerine als bestanddeel hebben de huid verbeterd qua structuur en vochtgehalte
  • Gebruikers van vocht inbrengende crèmes hebben aangegeven dat het eczeem sneller was verbeterd en dat de jeuk sneller was verminderd
  • Actieve eczeem behandeling (bijv met een hormoonzalf) gecombineerd met een basiszalf bleek effectiever dan actieve eczeem behandeling alleen in het verminderen van de symptomen.

Conclusies

De onderzoekers concluderen dat de meeste basiszalven inderdaad een belangrijke meerwaarde hebben in de behandeling van atopisch eczeem. De meerwaarde zit vooral in het verminderen van het aantal eczeemverergeringen, het verlengen van de duur tot een eczeemverergering , verminderen van droge huid en jeukklachten en verminderen van de ernst van het eczeem. Het gebruik van basiszalven leidt ook tot het minder gebruik van lokale steroïden. Er zijn echter geen bewijzen gevonden dat het ene merk of soort basiszalf beter is dan de andere.

Bron

Esther J van Zuuren, Zbys Fedorowicz, Robin Christensen, Adriana Lavrijsen, Bernd WM Arents. Emollients and moisturisers for eczema Editorial Group: Cochrane Skin Group Published Online: 6 February 2017 

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!