Nieuws
16 november 2014

Dagelijks smeren voorkómt atopisch eczeem

Print E-mail

Dagelijks smeren voorkómt atopisch eczeem

A tube a day keeps the doctor away

Atopisch eczeem ontstaat door een combinatie van een overgevoelig afweersysteem en genetisch bepaalde afwijkingen in de samenstelling van de huid barrière. De aandoening kan zich al in de eerste levensweken van een pasgeborene manifesteren.

De kans op een kind met atopisch eczeem neemt toe wanneer één of beide ouders ook bekend zijn met een allergische aandoening zoals atopisch eczeem, astma, hooikoorts en voedingsallergie. Het dagelijks gebruik van vocht inbrengende emulsies of lotions vormt een belangrijk deel van de behandeling. Het is echter nog niet duidelijk in hoeverre dit het ontstaan van atopisch eczeem (AE) kan helpen voorkómen.

De resultaten van twee soortgelijke studies worden hieronder samengevat. In de eerste studie uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk werden 124 pasgeboren baby’s willekeurig verdeeld. De ene groep kreeg een speciale vocht inbrengende emulsie of lotion terwijl de andere, de controle groep, een “gewone dagelijkse huidverzorging” kreeg. Na 6 maanden bleek 43 % kindjes uit de controle groep de diagnose AE te ontwikkelen terwijl, slechts 22% uit de actieve smeergroep deze diagnose kreeg. De relatieve risico reductie hierbij bleek 50% te zijn. In een andere studie uit Japan werden 118 hoog risico baby’s ook dagelijks ingesmeerd; de ene helft met een speciale vocht inbrengende emulsie en de andere met een gewone babyzalf. Na 32 weken ontwikkelde 46% van de kindjes AE in de controle groep versus slechts 32% in de actieve smeergroep. De conclusie van de auteurs was dat het dagelijks aanbrengen van een speciale vocht inbrengende lotion of emulsie bij hoog risico baby’s het optreden van AE kan voorkómen of in ieder geval uitstellen.

Huidarts.com benadrukt ook met klem het belang van het dagelijks gebruik van een vocht inbrengende emulsie of lotion bij hoog-risico baby’s en kinderen van ouders met een allergische aandoening. De nieuwste generatie bodylotions bevat bouwstenen om de huid barrière te helpen herstellen. Zo zitten er in een aantal vrij verkrijgbare producten (zoals Cetaphil ® en Eucerin ®) de bouwstenen filaggrine, ureum en omega vetzuren. Het enkel “afdichten” van de aangedane huiddelen met diverse oliën of met de bekende paraffine-vaseline zalven lijkt dus niet voldoende.

Bronnen
1. Simpson EL, Chalmers JR, Hanifin JM, Thomas KS, Cork MJ, McLean WH, Brown SJ, Chen Z, Chen Y, Williams HC. Emollient enhancement of the skin barrier from birth offers effective atopic dermatitis prevention. J Allergy Clin Immunol 2014 Oct; 134: 818-823
2. Horimukai K, Morita K, Narita M et al. Application of moisturizer to neonates prevents 
development of atopic dermatitis. J Allergy Clin Immunol 2014 Oct; 134: 824-830.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.