Nieuws
23 augustus 2016

Hoe veilig is laserepilatie voor behandelaar en klant ?

Print E-mail

Hoe veilig is laserepilatie voor behandelaar en klant ?

Onthullende gegevens uit Amerikaans “rookonderzoek”

De rookwolk die vrijkomt tijdens laser-epilatiebehandeling zou schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Dat stellen onderzoekers van de David Geffen School of Medicine van de universiteit van Californië, Los Angeles. Professionals die de behandeling uitvoeren, zouden het grootste risico lopen. Een harde uitspraak over hoeveel blootstelling tot gezondheidsschade zou kunnen leiden, durven de onderzoekers niet te doen.

Het onderzoeksteam van dr. Gary Chuang bestudeerde met speciale apparatuur de samenstelling van de rookwolk die tijdens laser-epilatie vrijkomt. De apparatuur wist 377 verschillende stoffen in de rook te onderscheiden. Volgens de onderzoekers betreft het onder meer 20 giftige en 13 (mogelijk) kankerverwekkende stoffen. Om de rookontwikkeling van laser-epilatiebehandeling na te bootsen, verzamelden de onderzoekers haarmonsters van twee volwassen vrijwilligers. Deze haren werden onderworpen aan laserbehandeling. De concentratie fijnstof in de behandelkamer, de wachtkamer en buiten werd gedurende 30 seconden behandeling gemeten. Ten opzichte van het basisniveau werd tijdens de behandeling acht keer zoveel fijnstof gemeten, ondanks het gebruik van rookafzuigapparatuur. Wanneer de afzuigapparatuur voor 30 seconden uitgeschakeld werd, steeg de fijnstofconcentratie naar een waarde die 26 keer zo hoog was als de basisconcentratie.

“Tot nu toe dachten we dat de rook die vrijkomt bij laser-epilatie onschuldig was, maar onze studie levert definitief bewijs dat de rook wel degelijk schadelijk zou kunnen zijn voor de gezondheid,” laat dr. Chuang in een e-mail aan Reuters Health weten. Volgens de hoofdonderzoeker leidt behandeling door ondeskundig personeel en/of behandeling in een kliniek met materiaal van onvoldoende kwaliteit tot onnodige gezondheidsrisico’s voor zowel het behandelend personeel als voor patiënten. “Patiënten doen er verstandig aan zich te laten behandelen in klinieken die beschikken over goede ventilatiesystemen en rookafzuigapparatuur,” aldus Chuang. Net als voor meeroken, erkent hij dat het moeilijk is de schadelijkheid precies vast te stellen. Maar het kan volgens hem geen kwaad om de risico’s te verkleinen.

Andere onderzoekers onderstrepen dat het belangrijk is om de resultaten in een breder perspectief te plaatsen. De vraag die nog niet beantwoord is, is hoe de concentratie schadelijke fijnstof die vrijkomt tijdens laser-epilatie zich verhoudt tot bijvoorbeeld de concentratie in de buitenlucht in een straat met veel verkeer. Bij professionals die regelmatig laserbehandelingen uitvoeren en mensen die dergelijke behandelingen vaker ondergingen, is tot op heden niet aangetoond dat zij vaker longziekten of kanker krijgen.

 

Reactie Huidarts.com
Laser-epilatie is wereldwijd een van de populairste cosmetische behandelingen. Het definitief verwijderen van haren door middel van lasertechniek wordt al jaren toegepast bij mensen met ongewenste normale beharing in bijvoorbeeld het gezicht, de oksels en de bikinilijn maar ook bij patiënten met abnormale beharing (o.a. hirsutisme en hypertrichosis). Dit onderzoek brengt de veiligheidsaspecten opnieuw aan het licht en zal ongetwijfeld leiden tot aanpassing van de veiligheidsmaatregelen in de diverse behandelklinieken in Nederland. Dat wordt dus beter afzuigen en meer mondkappen op !

 

Met dank aan
Niels Kruyt, arts-journalist

 

Bron

Chuang GS, Farinelli W, Christiani DC, Herrick RF, Lee NC, Avram MM. Gaseous and Particulate Content of Laser Hair Removal Plume. JAMA Dermatol. 2016 Jul 6. doi: 10.1001/jamadermatol.2016.2097. [Epub ahead of print]

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!