Nieuws
17 april 2016

Face wash eindigt in face mess

Print E-mail

Face wash eindigt in face mess

Rood gezicht door conserveermiddel

De functie van een conserveermiddel is om een product langer houdbaar te houden en te beschermen tegen de groei van bacteriën. Conserveermiddelen vinden we in allerlei huidverzorgingsproducten (o.a crèmes, shampoos, bodylotions face wash) maar ook in vele huishoudelijke producten. De laatste jaren is er een toename van contactallergieën voor de conserveermiddelen methylchloroisothiazolinone (MCI) en methylisothiazolinone (MI). Een contactallergie uit zich door jeukende rode vlekken, bulten of blaasjes op plekken waar de huid contact heeft gemaakt met de allergische stof.

Een groep onderzoekers uit Ierland bestudeerden het voorkomen van contactallergie voor MCI/MI en MI bij patiënten die zich presenteerden met huiduitslag in het gezicht. Tachtig patiënten met uitslag in het gezicht werden tussen januari 2012 en maart 2014 aan plakproeven onderworpen met de British Society for Cutaneous Allergy standaardreeks, conserveermiddelen en eigen producten.

Een totaal van 14 (17,5%) patiënten had een positieve reactie op het conserveermiddel. Vijf (6,3) patiënten testten positief voor MCI/MI (0,02%), vier (5%) patiënten testten positief voor MI (0,2%) en vijf (6,3%) patiënten testten voor beide bereidingen. Zes (7,5%) van deze patiënten waren atopisch van aanleg, d.w.z. zijn hadden ook last van hooikoorts of astma. Alle patiënten waren vrouw en de gemiddelde leeftijd was 53,8 jaar. De allergenen zaten in cosmetica en huidverzorgingsproducten.

Contactallergieën voor MCI/MI en MI komen vaker voor dan eerder werd gerapporteerd en vormen een opkomende oorzaak voor rode uitslag van het gezicht Door het toevoegen van MI (0,2%) aan de standaardreeks nam het opsporingscijfer van het allergeen met 5% toe inde onderzoeksgroep.

 

Reactie Huidarts.com
Volgens de Europese regelgeving zijn de conserveermiddelen methylchloroisothiazolinone en methylisothiazolinone al een aantal jaren verboden in cosmetica en huidverzorgingsproducten. Helaas zijn ze nog te vinden in geïmporteerde producten of producten die via (buitenlandse) on-line webshops te verkrijgen zijn. Kijk daarom goed achterop de verpakking of flacon of deze stoffen tussen zitten. Wees ervan verzekerd dat u de juiste producten in huis haalt !

 

Bron

Murad A, Marren P. Prevalence of methylchloroisothiazolinone and methylisothiazolinone contact allergy in facial dermatitis: a single centre Irish study. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2016 Jan;30(1):60-2

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!