Nieuws
4 juli 2017

Handeczeem kost kappersleerlingen hun opleiding

Print E-mail

Handeczeem kost kappersleerlingen hun opleiding

Leegloop in de kapsalons? 

Voor sommige beroepen zijn je handen je belangrijkste instrument. Het kappersvak is zo’n beroep. De kappersopleiding heeft een sterk hands on karakter, waarbij leerlingen de kapsalon al vroeg van binnen ontdekken. Elk jaar beginnen barbiers in de dop met veel enthousiasme aan de vakopleiding. Maar wat als je handen na een tijdje letterlijk jeuken om met de opleiding te stoppen?

Kappersleerlingen komen regelmatig in aanraking met (contact)allergenen en water. Het gaat daarbij om onder meer shampoos en haarverf. Omdat leerlingen vaak beginnen met eenvoudige taken zoals haren wassen, worden ze vroeg in hun opleiding relatief veel blootgesteld aan irriterende stoffen. Het handeczeem dat hierdoor kan ontstaan is een beroepsziekte en wordt daarom ook wel kapperseczeem genoemd. Uit diverse onderzoeken blijkt dat deze zeer hinderlijke huidaandoening voor een aanzienlijk aantal aanstormende kappers een dusdanige handicap vormt, dat ze stoppen met de opleiding.

Een recent voorbeeld van zo’n onderzoek komt uit Denemarken. Onderzoekers volgden een groep van 248 Deense kappersleerlingen gedurende 3 jaar. De controlegroep bestond uit 816 jongvolwassenen. De kappersleerlingen ontwikkelden significant vaker contact-allergische huidreacties, handeczeem en rhinitis (niezen, loopneus). In de 3 jaar dat de studenten gevolgd werden, stopte ruim 1 op de 5 met de opleiding. In ruim 70% van de gevallen waren gezondheidsklachten de belangrijkste reden om te stoppen. Bijna de helft van de uitvallers stopte vanwege huidproblemen; ruim 20% noemde ook ademhalingsklachten.

Ook later in de carrière van kappers en kapsters vormt handeczeem een belastend probleem. Naar schatting steekt handeczeem bij 40% van de beroepsgroep af en toe de kop op. Dreigt er een leegloop te ontstaan in de kapsalons?

Advies Huidarts.com

Werkt u in de kappersbranche of een soortgelijke branche (bijv. schoonheidspecialist) en heeft u last van handeczeem, maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij uw dermatoloog om de oorzaak hiervan op te sporen. Er kan sprake zijn van een contactallergie.

 

Bron

Foss-Skiftesvik et al. Incidence of skin and respiratory diseases among Danish hairdressing apprentices. Contact Dermatitis. 2017 Mar;76(3):160-166.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!