Nieuws
16 juli 2017

Helpt histamine-eliminatiedieet tegen jeukklachten?

Print E-mail

Helpt histamine-eliminatiedieet tegen jeukklachten?

Mensen met chronische spontane urticaria opgelet!

Is ‘liever te dik in de kist, dan een feestje gemist’ ook jouw lijfspreuk? Lees dan niet verder. Je mocht al geen zout, koolhydraten en gluten meer eten, en in dit artikel nagelen we weer een waslijst aan lekkernijen aan de schandpaal. Maar met een goede reden: dit dieet werkt! Althans voor mensen met chronische spontane urticaria. Een recente studie heeft uitgewezen dat patiënten al na 3 weken spectaculair resultaat boeken.

Aan het onderzoek deden mensen met chronische spontane urticaria mee, die ook maag-darmproblemen hadden. De onderzoekers hadden voor hen een speciaal dieet samengesteld met heel weinig histamine. Ze moesten dit dieet ten minste 3 weken volhouden. De proefpersonen hielden tijdens het onderzoek een dagboek bij, waarin ze opschreven hoe het met ze ging. Ze vulden ook vragenlijsten in, waarmee de onderzoekers veranderingen in de kwaliteit van leven konden meten.

Het resultaat

Na minimaal 3 weken volhouden, had 75% van de proefpersonen baat bij het speciale dieet met weinig histamine. Bijna 2 op de 3 mensen (34 van de 56) schreef in hun dagboek dat de klachten flink waren verbeterd na slechts 3 weken. De mensen die voor het dieet het meeste last hadden, behaalden het meeste resultaat. Hun kwaliteit van leven nam toe.

Chronische spontane urticaria

Chronische spontane urticaria (CsU) is een veelvoorkomende huidziekte die soms maanden tot jaren kan duren en een grote impact op de kwaliteit van leven heeft. In de volksmond wordt de aandoening ook wel netelroos genoemd en de huidreactie die op kan treden kent men als ‘galbulten’. Wie wil weten waarom hij deze ziekte krijgt, kan lang zoeken zonder iets te vinden, want in 9 van de 10 gevallen wordt geen oorzaak gevonden. Wel is duidelijk dat het stofje histamine een belangrijke rol speelt, vooral bij het ontstaan van de jeuk.

Lees hier meer over urticaria en de vele vormen ervan

Wat is histamine?

Histamine is een stof die in het lichaam een rol speelt in ons maagdarmkanaal, histamine helpt signalen doorgeven in ons zenuwstelsel en het is betrokken bij sommige reacties van het afweersysteem. In ons maagdarmkanaal wordt histamine afgebroken door het enzym diamine oxidase (DAO). Er wordt beweerd dat een tekort van dit enzym verantwoordelijk is voor allerlei histamine-gerelateerde lichamelijke klachten, maar de rol van DAO is eigenlijk nog onduidelijk. In de recente studie werd de activiteit van DAO voor en na het dieet gemeten. De onderzoekers vonden geen verschil. De meeste histamine die al in ons lichaam aanwezig is, is opgeslagen in zogenaamde ‘mestcellen’. Deze cellen horen bij het afweersysteem. De histamine uit deze cellen komt met name vrij bij allergische reacties. Misschien verklaart dat waarom het bij allergieklachten zin heeft om zo min mogelijk histamine binnen te krijgen via je eten.

Vaarwel aardbeien en chocolade

Je hoeft op Google niet ver te zoeken of de adviezen vliegen je om de oren. Ook over het anti-histaminedieet zijn talrijke boeken geschreven. Belangrijke boosdoeners zijn scherpe kruiden en specerijen, kaas (met name oude kaas, kruidenkaas en schimmelkazen), yoghurt en karnemelk. Maar ook vis staat bol van de histamine. En hoewel verse vis gezond is, wordt het in het kader van een anti-histaminedieet ten zeerste afgeraden. Ook schaal- en schelpdieren doe je beter in de ban dan in de pan. Maar, en nu wordt het pas echt moeilijk, op de ogenschijnlijk eindeloze lijst van lekkernijen die eigenlijk niet meer zouden mogen, staan ook: aardbeien, chocolade, bier, wijn en koffie.

Advies

Heb je veel last van jeuk en spelen je darmen vaak op, dan is een anti-allergeen dieet wellicht het overwegen waard. Het volgen van een dieet met weinig histamine is een relatief eenvoudige en goedkope manier om een poging te wagen je klachten te verlichten en je kwaliteit van leven te verbeteren. Laat je in zo’n geval adviseren door een arts en/of doorverwijzen naar een voedingsdeskundige voor advies op maat.

Bron

 A Popular myth – low-histamine diet improves chronic spontaneous urticaria – fact or fiction? Wagner et al. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2017 Apr;31(4):650-655.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.