Nieuws
8 oktober 2016

Het drinken van magere melk kan acne veroorzaken

Print E-mail

Het drinken van magere melk kan acne veroorzaken

acne en magere melk

Werkt zuivel een zuivere huid tegen ?

Het drinken van magere melk is geassocieerd met het hebben van acne. Dat stelt een onderzoeksteam in een artikel in het Journal of the American Academy of Dermatology. Een direct oorzakelijk verband (dat consumptie van magere melk acne veroorzaakt) is hiermee nog niet aangetoond, maar het verband lijkt wel erg sterk.

De rol van voeding bij het veroorzaken of in stand houden van acne is onduidelijk, maar staat enorm in de belangstelling. Acne wordt veroorzaakt door veel verschillende factoren, waaronder genetische, hormonale en mechanische factoren. De overtuiging dat voeding ook een belangrijke rol speelt, werd nieuw leven ingeblazen in 2002. Onderzoekers beschreven toen hoe inwoners van de Pacifische eilanden pas acne kregen nadat ze aten volgens een westers dieet. Verschillende voedingsstudies volgden en legden verbanden tussen acne en diëten met een hoge glycemische index (rijk aan snelle suikers) en een hoge zuivelinname.

Voortbordurend op aanwijzingen dat met name consumptie van magere melk een rol speelt bij acne, bestudeerden de onderzoekers 225 tieners. Het dieet van 120 tieners van 14-19 jaar met milde acne werd vergeleken met dat van 105 acne-vrije leeftijdsgenoten. De tieners met acne aten en dronken iets meer zuivelproducten. De onderzochte acne-tieners dronken meer magere melk op een dag (0,61 portie tegenover 0,41 portie). Een verband met volle melk werd niet gezien. Een relatie tussen acne en andere variaties in het dieet werd niet beschreven.


Reactie Huidarts.com
Het veronderstelde effect van magere melk op het ontstaan van acne wordt deels toegeschreven aan het stimuleren van talgklieren. Studies hebben echter nog nooit een meetbaar effect aangetoond van een zuivelbeperkt dieet. Melk is een mix van vetzuren, eiwitten (zoals caseïne) en de vet-oplosbare vitamines A en D. Dat maakt het lastig om het eventuele acne-uitlokkende effect aan een of meerdere bestanddelen toe te schrijven. Bijzonder is dat volle melk, waar grotendeels dezelfde stoffen in zitten, geen acne-uitlokkende werking lijkt te hebben. Meer onderzoek moet uitwijzen of het zin heeft om magere melk uit het dieet van acne-patiënten te bannen.

Met dank aan Niels Kruyt, arts-journalist

 

Bron

Consumption of Dairy in Teenagers With and Without Acne. LaRosa CL, Quach KA, Koons K, et al. J Am Acad Dermatol. 2016; 75:318-322

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!