Nieuws
16 november 2015

Hoe meer melanomen, hoe hoger de sterfkans

Print E-mail

Hoe meer melanomen, hoe hoger de sterfkans

Schokkende cijfers uit Australische studie

Melanoom is de dodelijkste vorm van huidkanker die er bestaat. In Nederland sterven er jaarlijks 800 mensen door uitgezaaid melanoom. Recent onderzoek uit het Erasmus ziekenhuis in Rotterdam heeft aangetoond dat de kans dat een person een tweede primair melanoom ontwikkelt 10 X zo hoog is dan iemand die nog nooit eerder een melanoom heeft gehad. Nieuwe studies uit Australië laten tevens zien dat er een substantieel aantal patiënten zijn die in hun leven meer dan één primaire huidmelanoom ontwikkelt. De studie die wij hier bespreken heeft onderzocht wat de impact is van het hebben van meerdere primaire melanomen op de overleving t.o.v. het hebben van slechts één primaire melanoom.

De gegevens werden ontleend aan een groot databestand van een Australische populatie. Er werd een melanoom-specifieke overlevingsanalyse uitgevoerd waarbij de gegevens werden afgezet tegen bekende prognostische factoren zoals de dikte van het melanoom.

In totaal werden er 1068 patiënten in de tijd gevolgd gedurende een mediane tijdsduur van 24,4 jaren. Deze patiënten hadden een stadium I en II melanoom. Patiënten met meerdere melanomen werden vastgesteld bij 17.8% van de gevolgde groep (190 patiënten). Onder deze groep waren opvallend meer mannen en patiënten uit een oudere leeftijdscategorie aanwezig. Vergeleken met de patiënten die slechts een enkele melanoom hadden (878 patiënten) bleken patiënten met meerdere melanomen een hogere risico op overlijden te hebben. Dit verschil was statistisch significant en onafhankelijk van bekende prognostische factoren (zoals dikte van het melanoom)

De conclusie van de studie is dat hoe meer melanomen je in het leven ontwikkelt hoe meer kans je hieraan zult overlijden.

Lokatie van een primair melanoom op de rug, in dit geval niet te missen
Lokatie van een primair melanoom op de rug, in dit geval niet te missen

Schokkend

Deze cijfers zijn schokkend te noemen omdat bekende factoren zoals, leeftijd, geslacht en de dikte van het melanoom de overlevingskans niet blijken te beïnvloeden. “Bij mensen die meer dan één melanoom hebben, kunnen de melanoomcellen dus reeds uitgezaaid zijn in het lichaam, ook al is het laatste gevonden melanoom een relatief dun melanoom” , aldus de onderzoekers.

Hoe herken ik een melanoom ?

Huidarts.com raadt u aan om tijdig een afspraak te maken bij een dermatoloog wanneer u een verdachte moedervlek ziet. Hoe u een melanoom kan herkennen vindt u op deze speciale pagina.

Bron

Rowe CJ, Law MH, Palmer JM, MacGregor S, Hayward NK, Khosrotehrani K. Survival outcomes in patients with multiple primary melanomas. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2015 Nov;29(11):2120-7. doi: 10.1111/jdv.13144. Epub 2015 Apr 10.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.