Nieuws
9 april 2017

Huidkanker treft Aziaten steeds jonger

Print E-mail

Huidkanker treft Aziaten steeds jonger

Huidkanker aziaten

Ook gekleurde huid de dupe

Het basaalcelcarcinoom, de meest voorkomende vorm van huidkanker bij blanke mensen, komt steeds meer voor bij Aziaten. Recente studies namen vooral Koreanen onder de loep en wat vooral opviel was dat huidkanker steeds vaker werd gezien bij patiënten jonger dan 50 jaar.

Een verklaring voor de gesignaleerde stijging ontbreekt. Of basaalcelcarcinomen er bij Aziaten wel hetzelfde uitzien als bij blanke patiënten, was niet eerder bestudeerd. Het mag geen verrassing heten dat ook bij Aziaten de huidkanker vooral gezien werd op de huid die veel aan de zon was blootgesteld; Japan dankt tenslotte zijn bijnaam aan de zonsopkomst. Ten opzichte van Westerse patiënten kwam huidkanker bij Aziaten veel minder voor op lichaamsdelen die niet of nauwelijks aan de zon waren blootgesteld. In de groep proefpersonen waren Koreanen oververtegenwoordigd.

Kleine bultjes

Meestal was de huidkanker van het zogenaamde nodulo-ulceratieve soort, dat wil zeggen: een bultje dat zweert en niet geneest. De oppervlakkige variant van het basaalcelcarcinoom komt bij Aziaten beduidend minder vaak voor.

Advies huidarts.com

De resultaten zijn een pleidooi voor zonbeschermende maatregelen bij deze specifieke doelgroep. Patiënten met (Oost)-Aziatische wortels moeten zich bij een dokter melden wanneer ze een bultje ontdekken dat stuk gaat, maar niet geneest. Huidartsen moeten erop bedacht zijn dat huidkanker bij Aziatische patiënten er vaak zo uitziet.

 

Bron

The clinical and histopathological characteristics of early-onset basal cell carcinoma in Asians. Yang MY, Kim JM, Kim GW et al. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2017 Jan;31(1):75-80. doi: 10.1111/jdv.13793. Epub 2016 Jun 29.

Met dank aan

Niels Kruyt, arts-journalist

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!