Nieuws
19 juni 2018

Hydrochloorthiazide verhoogt de kans op huidkanker

Print E-mail

Hydrochloorthiazide verhoogt de kans op huidkanker

Hydrochloorthiazide en huidkanker

Populair bloeddrukmiddel blijkt niet onschuldig voor de huid

Hydrochloorthiazide, een van het meest populaire bloeddrukverlagend middel ter wereld, blijkt de kans op het krijgen van een huidkanker tot 7 keer te verhogen, aldus een Deense studie.

Pottegard en zijn medewerkers onderzochten het verband tussen hydrochloothiazide (HCT)  en het risico op het krijgen van het basaalcelcarcinoom en het plaveiselcelcarcinoom, de twee meest voorkomende vormen van huidkankers. Hiertoe gebruikten ze de gegevens van een nationale databank waarbij het gebruik van HCT bij meer dan 80.000 mensen met huidkanker werd vergeleken met het gebruik van HCT bij 1.5 miljoen gezonde gematchte controlepersonen. Tevens werd ook het gebruik van andere bloeddrukverlagende middelen meegenomen in de analyse.

De onderzoekers onthulden dat degene die HCT hadden gebruikt tot wel 7 x hogere kans hadden om huidkanker te ontwikkelen. Ook vonden ze dat hoe meer de persoon van dit geneesmiddel gebruikt had, hoe hoger de kans op huidkanker was gestegen. HCT verhoogde vooral de kans op het ontwikkelen van het basaalcelcarcinoom en het plaveiselcelcarcinoom. De andere onderzochte bloeddrukverlagende middelen of plastabletten bleken het huidkankerrisico niet te verhogen. De mate van zonblootstelling werd echter niet in de analyse betrokken.

Voor meer informatie over huidkanker klik op onderstaande banner

Huidkanker

Volgens Pottegard is het al langer bekend dat hydrochloorthiazide de huid gevoeliger maakt voor zonverbranding. Wij noemen dit “het fotosensibiliserende vermogen” van een geneesmiddel.  Wat hem echter verrast heeft is dat dit middel op lange termijn het risico op huidkanker zo significant kan verhogen.

Wat is het advies als u momenteel hydrochloorthiazide gebruikt?

Stop niet zomaar met dit middel zonder vooraf te overleggen met uw arts. De risico op het krijgen van een huidkanker moet worden afgewogen tegen het feit dat dit middel  goed werkt om een hartinfarct te voorkómen. Desondanks is het advies om zorgvuldig met uw arts  te bespreken of u met hydrochloorthiazide mag stoppen en of u over mag gaan op een andere bloeddrukverlager.

 

Bron

Pedersen SA, Gaist D, Schmidt SAJ, Hölmich LR, Friis S, Pottegård A. Hydrochlorothiazide use and risk of nonmelanoma skin cancer: A nationwide case-control study from Denmark.J Am Acad Dermatol.  2018 Apr;78(4):673-681

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!