Nieuws
9 februari 2019

Steeds vaker acne vóór de puberteit

Print E-mail

Steeds vaker acne vóór de puberteit

Tijdige behandeling voorkómt onnodig leed

Een groot onderzoek in Italië naar acne bij kinderen heeft aangetoond dat acne steeds vaker voorkomt bij kinderen tussen de 9 en 14 jaar oud.

Lees hier meer over acne

Acne vulgaris is de medische term voor (jeugd)puistjes. Acne is een chronische huidziekte waarbij de talgklierfollikels ontstoken raken. Het kan voorkomen op iedere leeftijd, maar acne begint tegenwoordig steeds vaker op een jongere leeftijd. Italiaanse onderzoekers hebben tussen april en mei 2016 gekeken naar het voorkomen van acne bij kinderen met een leeftijd van 9 tot 14 jaar.

In totaal deden 683 kinderen mee aan het onderzoek (49% jongens, 51% meisjes, gemiddelde leeftijd 11 jaar). De kinderen vulden allen een vragenlijst in en ze werden onderzocht op de aanwezigheid, ernst en vorm van acne.

Van de 683 kinderen hadden er 234 acne (34,2%). Uit het onderzoek blijkt dat het voorkomen van acne toeneemt bij een leeftijd van 13 jaar of ouder, en dat de ziekte bij een leeftijd van 9 jaar het minst voorkomt. De meerderheid van de kinderen met acne hadden een mild of zeer milde vorm. De ernstige of zeer ernstige vormen kwamen gelukkig slechts bij 4 van de 234 kinderen voor.

Acne is dus geen zeldzame ziekte meer vóór de puberteit. Het is belangrijk dat kinderen met acne goed worden behandeld om ziektelast te verminderen en mogelijke verslechtering van de ziekte te voorkomen.

Bron

Napolitano M, Ruggiero G, Monfrecola G, Megna M. Acne prevalence in 9 to 14-year-old old patients attending pediatric ambulatory clinics in Italy. Int J Dermatol. 2018 Nov;57(11):1320-1323.

 

Met dank aan

Annelie Musters, co-assistent

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!