Nieuws
9 april 2017

Nieuwe talg-remmer vermindert puistjes aanzienlijk

Print E-mail

Nieuwe talg-remmer vermindert puistjes aanzienlijk

talg en acne

Acne-behandeling krijgt nieuwe dimensie

Goed nieuws voor de talloze tieners die wanhopig pogingen doen om van hun acne af te komen: er komt een nieuw medicijn aan. Het middel met de onuitspreekbare naam olumacostat glasaretil beïnvloedt de aanmaak van talg. In een kleine studie bleek het smeersel effectiever dan een nepmedicijn

Olumacostat glasaretil remt stoffen die bijdragen aan een vette huid. In het laboratorium ontdekten wetenschappers dat het middel de aanmaak van talg door menselijke talgklieren afremt. Onderzoek bij hamsteroren onthulde dat het medicijn de talgklieren kleiner kan maken. Het werd tijd om de proef op de som te nemen en de werkzaamheid bij patiënten te testen.

De 108 deelnemers aan het onderzoek werden in twee groepen verdeeld. De ene groep smeerde 12 weken het middel, de andere groep een nepmedicijn. Na de behandeling werd het effect beoordeeld. De resultaten waren duidelijk beter bij de deelnemers die olumacostat glasaretil hadden gesmeerd. Hoe lang, hoe vaak en hoe veel je moet smeren, moet nog uitgebreider onderzocht worden.

Bron

Olumacostat Glasaretil, a Novel Topical Sebum Inhibitor, in the Treatment of Acne Vulgaris: A Phase IIa, Multicenter, Randomized, Vehicle-Controlled Study. R Bissonnette et al. J Am Acad Dermatol 76 (1), 33-39. 2016 Oct 28.

 

Met dank aan

Niels Kruyt, arts-journalist

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!