Nieuws
3 november 2019

Koffie en thee verlagen het risico op non-melanoma huidkanker

Print E-mail

Koffie en thee verlagen het risico op non-melanoma huidkanker

 

 

Het beschermend effect van cafeïne

Koffie, zwarte thee en andere cafeïne houdende dranken kunnen het risico op non-melanoma huidkanker verlagen. Non-melanoma huidkanker omvat alle soorten huidkanker behalve melanoom, zoals plaveiselcelcarcinoom of basaalcelcarcinoom. Dit was al eerder aangetoond in Europese populaties, maar een recente studie heeft deze bevindingen bevestigd onder Aziatische populaties.

Lees hier meer over huidkanker

Er deden 63.257 mannelijke en vrouwelijke Chinezen in Singapore van tussen de 45 en 74 jaar oud mee aan het onderzoek. Het drinken van koffie bleek het risico op krijgen van non-melanoma huidkanker te verlagen. In vergelijking met degenen die minder dan 1x per week koffie drinken, hadden degenen die 3 of meer kopjes per dag dronken een lager risico op het ontwikkelen van basaalcelcarcinoom en een lager risico op ontwikkelen van plaveiselcelcarcinoom. Vergeleken met personen die geen zwarte thee dronken, hadden dagelijkse zwarte thee drinkers ook een verminderd risico op non-melanoma huidkanker. De inname van cafeïne verminderde het risico op non-melanoma huidkanker op een stapsgewijze manier: personen die meer cafeïne nuttigden hadden het laagste risico.

Uit dit onderzoek blijkt dat de consumptie van cafeïne houdende dranken, zoals koffie en zwarte thee, het risico op non-melanoma huidkanker verlaagt.

Bron

Oh CC, Jin A, Yuan JM, Koh WP. Coffee, tea, caffeine, and risk of nonmelanoma skin cancer in a Chinese population: The Singapore Chinese Health Study. 2019 Aug;81(2):395-402. doi: 10.1016/j.jaad.2019.01.084. Epub 2019 Feb 5.

Met dank aan

Annelie Musters, co-assistent

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!