Nieuws
21 oktober 2018

Opmars van het melanoom van onbekende oorsprong

Print E-mail

Opmars van het melanoom van onbekende oorsprong

Silent killer

Soms presenteert een melanoom zich meteen als een uitzaaiing, terwijl de oorspronkelijke huidtumor niet gevonden wordt. Een Amerikaanse studie heeft laten zien dat dit type melanoom van onbekende oorsprong steeds vaker voorkomt, met name bij mensen onder de 30 jaar.

Lees hier meer over het melanoom

Bij het vergevorderd “stadium IV-melanoom” is er sprake van uitzaaiing. We spreken van melanoom van onbekende oorsprong als we een lymfeklier vol met melanoomcellen vinden (bijv. in de hals, oksel of lies) terwijl nergens op de huid een melanoom te bekennen is. Melanomen van onbekende oorsprong behoren altijd tot het stadium IV-melanoom.

Lymfeklier uitzaaiing bij melanoom
Een duidelijk vergrote halslymfeklier bij een patient met een melanoom van onbekende oorsprong. Nergens anders op de huid werd een melanoom gevonden.

Er zijn weinig cijfers bekend over het stadium IV-melanoom van onbekende oorsprong.  Onderzoekers hebben daarom een studie opgezet om bepaalde karakteristieken en het voorkomen van deze melanomen in de Verenigde Staten beter in beeld te brengen.

De onderzoekers gebruikten hiervoor verschillende registers uit 1973 tot en met 2014 over het stadium IV-melanoom van onbekende oorsprong. Hierbij werden de cijfers vergeleken met de cijfers over stadium IV-melanomen waarbij de oorsprong in de huid wel bekend is.

In totaal werd tussen 1973 en 2014 bij 322 patiënten de diagnose stadium IV-melanoom van onbekende oorsprong gesteld. Bij 12.796 patiënten was er sprake van een stadium IV-melanoom van een bekende oorsprong in de huid.

De onderzoekers zagen dat het stadium IV-melanoom van onbekende oorsprong steeds vaker voorkomt, met name bij patiënten onder de 30 jaar. Verder werd bij beide typen melanoom gezien dat de overlevingskansen slechter waren bij patiënten ouder dan 50 jaar en bij patiënten die geen chirurgische behandeling ondergingen.

Advies Huidarts.com

Voelt u of merkt u een vreemde zwelling opkomen in de hals, oksels of in de liezen, wacht niet te lang en laat deze onderzoeken bij uw arts of dermatoloog.

 

Met dank aan

Annelie Musters, co-assistent

Bron

Scott JF, Conic RZ, Thompson CL, Gerstenblith MR, Bordeaux JS. Stage IV melanoma of unknown primary: A population-based study in the United States from 1973 to 2014. J Am Acad Dermatol. 2018 Aug;79(2):258-265.e4. doi: 10.1016/j.jaad.2018.03.021. Epub 2018 Mar 23.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!