Nieuws
19 mei 2016

Landelijke huidkankerdag 2016

Print E-mail

Landelijke huidkankerdag 2016

Huidkankerdag

Controle van de huid meer nodig dan ooit

Op zaterdag 21 mei wordt voor de vierde maal de jaarlijkse Huidkankerdag georganiseerd. Preventie en het belang van regelmatige controle van de huid staan tijdens deze dag centraal. Meer dan 100 deelnemende dermatologen geven informatie over zonbescherming en huidkanker en controleren de huid op eventuele verdachte plekjes. Vanwege de grote belangstelling zijn de inschrijvingen hiervoor inmiddels gesloten. Huidkanker is, na darmkanker, de meest voorkomende vorm van kanker en het aantal neemt nog steeds toe. Vroegtijdige opsporing geeft bijna 100 procent kans op genezing.

Jaarlijks komen er meer dan 50.000 nieuwe gevallen van huidkanker bij. Dat betekent dat ongeveer 1 op de 6 Nederlanders in zijn of haar leven een vorm van huidkanker krijgt. “Het is een goede zaak dat we mensen stimuleren regelmatig hun huid te controleren om zo huidkanker in een vroeg stadium te ontdekken. Tijdens de Huidkankerdag leggen we uit waar je bij zelfcontrole van de huid op moet letten. Ook geven we advies over hoe je je het beste kunt beschermen tegen UV-straling. Zon is goed voor een mens, maar je moet er wel verstandig mee omgaan”, stelt dermatoloog mr. dr. Ellen de Haas, van het Erasmus MC Rotterdam en woordvoerder van de Huidkankerdag.

Verhoogde kans op herhaling
Patiënten die eerder huidkanker hebben gehad, wordt sterk geadviseerd hun huid blijvend te controleren. Zij hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van alle andere typen huidkankers die ontstaan door overmatige zonblootstelling. Onderzoek heeft aangetoond dat één op de drie patiënten met een basaalcelcarcinoom, een van de meest voorkomende vorm van huidkanker, binnen 5 jaar ten minste nog een basaalcelcarcinoom heeft ontwikkeld. Daarnaast hebben patiënten met een melanoom een 12 tot 15 keer verhoogd risico op een tweede melanoom.

Preventie
Het overgrote deel van de huidkankers wordt veroorzaakt door overmatige blootstelling aan UV-straling. Preventie is belangrijk voor het voorkomen van zowel een eerste huidkanker als een volgende huidkanker. De Huidkankerdag sluit aan bij de campagne van KWF Kankerbestrijding: “Smeren, kleren, weren”. De KWF-campagne richt zich vooral op kinderen en hun ouders. Uit recent onderzoek blijkt dat 90 procent van de ouders zegt er alles aan te doen om hun kinderen niet te laten verbranden. Toch heeft bijna 1 op de 7 Nederlandse kinderen van 4-11 jaar al eens een ernstig verbrande huid gehad (felrode huid met eventueel blaren). Ernstige verbranding in de jeugd geeft een verdubbelde kans op melanoom, op latere leeftijd. De NVDV ondersteunt daarom samen met het KWF de volgende oproep: geniet van de zon, maar bescherm jezelf goed: 1) smeer je in (“smeren”); 2) bedek je huid (“kleren”); 3) zoek de schaduw op (“weren”).

 

Bron

Persbericht Nederlands Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV mei 2016)

Video KWF: Smeren, kleren en weren

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!