Nieuws
24 juni 2018

Minder moedervlekken bij kinderen door zonnebrand te smeren

Print E-mail

Minder moedervlekken bij kinderen door zonnebrand te smeren

Moedervlekken bij kinderen

Wie vroeg begint wordt vroeg beloond

Uit een groot onderzoek naar moedervlekken is gebleken dat kinderen die zich insmeerden met zonnebrandmiddelen met factor 30 of hoger minder moedervlekken hadden dan kinderen zich insmeerden met een lagere factor.

Het is bekend dat men met het ouder worden steeds meer moedervlekken krijgt. De genetische aanleg bepaalt hoeveel moedervlekken iemand als kind al heeft. In een recent gepubliceerd onderzoek naar moedervlekken zijn tussen 2010 en 2013 bij 1512 kinderen en pubers de moedervlekken geteld. De kinderen en hun ouders werden daarnaast gevraagd om een enquête in te vullen over persoonlijkheidskenmerken, de puberteitsontwikkeling, zongedrag en zonexpositie op jonge leeftijd.

Het belangrijkste doel van deze studie was om uit te zoeken wat het verband is tussen de aanwezigheid van moedervlekken en leeftijd, geslacht, uiterlijke kenmerken, leeftijd van de eerste menstruatie, zonexpositie op jonge leeftijd en het gebruik van zonbeschermende middelen.

Meisjes bleken minder moedervlekken te hebben dan jongens, echter werd dit verschil minder na de eerste menstruatie van meisjes. Verder blijkt uit de resultaten van dit onderzoek dat het zongedrag van de kinderen invloed heeft op de hoeveel moedervlekken. Bij kinderen die zonnebrand met een factor 30 of hoger gebruikten werden minder moedervlekken geteld dan bij de kinderen die zonnebrand met een lagere factor gebruikten.

Welk zonnebrandmiddel is geschikt voor uw kind?

Klik op onderstaande banner voor meer informatie

zonnebrand

Met dank aan

Annelie Musters, co-assistent

Bron

De Giorgi V, Gori A, Greco A, Savarese I et al. Sun-protection behaviour, pubertal development and menarche: factors influencing the melanocytic nevi development. The results of a observational study on 1512 children. J Invest Dermatol. 018 Mar 31. pii: S0022-202X(18)31861-X.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!