Nieuws
10 september 2017

De meeste melanomen ontstaan uit het niets

Print E-mail

De meeste melanomen ontstaan uit het niets

Gewone moedervlekken meestal geen voorlopers

In tegenstelling tot de algemene stelling ontstaan de meeste melanomen niet uit een bestaande moedervlek. De meeste melanomen ontstaan uit het niets, zonder dat op dezelfde plek eerder een moedervlek heeft gezeten.

Dat is de conclusie van een grote meta-analyse van de literatuur uitgevoerd door de groep van dr Riccardo Pampena uit Italië. Zij hebben 38 studies geanalyseerd waarbij 20.126 melanomen betrokken waren. In deze serie bleek slechts 29.1% van de melanomen te zijn ontstaan uit een bestaande moedervlek terwijl 70.9% was ontstaan uit een van te voren gezonde huid. Ook was het opvallend dat die melanomen die uit een bestaande moedervlek waren ontstaan relatief dunner waren dan de melanomen die uit het niets waren ontstaan. Volgens de onderzoekers komt dit doordat mensen met vele moedervlekken vaker hun huid (laten) inspecteren en dus sneller een onrustige moedervlek kunnen bemerken.  Melanomen die uit het niets ontstonden zaten vooral in de huid van wat oudere patiënten.  Er was geen verschillen in de twee subgroepen melanomen voor wat betreft het geslacht.

Advies van Huidarts.com

De conclusies van deze studie houdt allerminst in dat u uw bestaande moedervlekken kan negeren. In tegendeel, mocht u verdachte veranderingen zien in een moedervlek laat het aan uw dermatoloog zien. Deze studie suggereert wel dat iedere nieuwe ontstane moedervlek, met name bij volwassenen, als een verdachte moedervlek moet worden beschouwd tot het tegendeel wordt bewezen. Wees dus alert!

Hoe herken ik verdachte veranderingen in een moedervlek?

Klik hier om te zien hoe uw een melanoom kan herkennen

 

Bron

A meta-analysis of nevus-associated melanoma: Prevalence and practical implications. Pampena R, Kyrgidis A, Lallas A, Moscarella E,  Argenziano G, Longo G. J Am Acad Dermatol 2017 (in press)

 

 

 

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!