Nieuws
12 juli 2019

Hoe meer moedervlekken, hoe dodelijker het melanoom

Print E-mail

Hoe meer moedervlekken, hoe dodelijker het melanoom

 

Zowel grootte als aantal tellen mee

Het was voorheen onduidelijk of een verhoogd aantal moedervlekken een voorspeller is voor het overlijden aan een melanoom. Een recent onderzoek heeft aangetoond dat personen met meer moedervlekken een grotere kans hebben op overlijden ten gevolge van een melanoom. Dit risico gold in deze studie met name voor mannelijke patiënten.

Voor deze studie werd in 1986 aan 77.228 vrouwen en 32.455 mannen gevraagd hoeveel moedervlekken met een diameter van ten minste 3 mm zij op dat moment op hun handen en armen hadden. Vervolgens werden de deelnemers over 3 categorieën verdeeld (geen, 1 tot 2, of meer dan 3 moedervlekken van 3 mm of groter).

In de periode tussen 1986 en 2012 werd er bij 2.452 deelnemers een melanoom vastgesteld, waarvan uiteindelijk 196 deelnemers overleden aan de gevolgen van het melanoom. Het blijkt in deze studie dat een verhoogd aantal moedervlekken (meer dan 3  moedervlekken 3 mm of groter) een grotere kans geeft op overlijden aan de gevolgen van het melanoom. Dit verhoogde risico geldt met name voor mannen en in mindere mate voor vrouwen.

Deze studie heeft echter niet onderzocht wat het onderliggende mechanisme is achter het toegenomen overlijdensrisico ten gevolge van een melanoom bij de aanwezigheid van een groter aantal moedervlekken. Toekomstig onderzoek zal dit nog moeten aantonen.

Bron

Li WQ, Cho E, Weinstock MA, Li S, Stampfer MJ, Qureshi AA. Cutaneous nevi and risk of melanoma death in women and men: A prospective study. J Am Acad Dermatol. 2019 May;80(5):1284-1291

 

Met dank aan

Annelie Musters, co-assistent

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!