Nieuws
12 juli 2019

Nieuw medicijn tegen chronische jeuk

Print E-mail

Nieuw medicijn tegen chronische jeuk

 

Kan serlopitant zorgen voor een beter nachtrust?

Het medicijn serlopitant, een neurokine 1-recepterantagist, kan patiënten met chronische jeuk mogelijk helpen van hun jeuk af te komen. Dit is recent aangetoond in een placebo-gecontroleerde studie bij patiënten met prurigo nodularis, een chronische jeukaandoening.

Klik hier meer voor meer informatie over jeuk

Er deden 128 patiënten met prurigo nodularis mee aan dit onderzoek. De jeuk van de deelnemende patiënten was niet goed te behandelen met andere medicijnen. De patiënten werden in het onderzoek gedurende 8 weken behandeld met 5 mg serlopitant per dag of met een placebo medicijn. In week 4 en week 8 werd de jeuk van de patiënten gemeten met behulp van een speciaal scoringssysteem.

De jeuk van de patiënten die behandeld werden met serlopitant was aanzienlijk meer afgenomen in week 4 en week 8 vergeleken met de placebo-groep. De meest genoemde bijwerkingen van serlopitant waren verkoudheid, diarree en moeheid. Verder onderzoek met een langere behandelduur moet aantonen of serlopitant ook op lange termijn een goede behandeling is voor prurigo nodularis.

Concluderend toont deze studie aan dat patiënten met prurigo nodularis, die niet reageren op andere medicijnen, gebaat zijn bij behandeling met serlopitant en dat het middel goed werd verdragen.

Reactie Huidarts.com

Het middel serlopitant is momenteel nog niet op de Nederlandse markt, maar zal naar verwachting wel binnen geïntroduceerd worden

 

Bron

Ständer S, Kwon P, Hirman J, Perlman AJ, Weisshaar E, Metz M, Luger TA. Serlopitant reduced pruritus in patients with prurigo nodularis in a phase 2, randomized, placebo-controlled trial. J Am Acad Dermatol. 2019 May;80(5):1395-1402.

Met dank aan

Annelie Musters, co-assistent

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!