Nieuws
20 september 2015

Nieuw optie voor patiënten met ernstige acne

Print E-mail

Nieuw optie voor patiënten met ernstige acne

acne mild

Adapalene/benzoylperoxide plus doxycycline goed alternatief voor isotretinoïne

Acne kan een vervelende kwaal zijn voor opgroeiende pubers. Als je pech hebt blijft het niet alleenb bij een paar puistjes maar breidt acne zich uit over het gehele gezicht, borst en rug. We zien dan niet alleen puskopjes, maar ook rode pijnlijke bulten, onderhuidse cyste vorming en diepe atrofische littekens.

Oraal isotretinoïne (ISO) is de gouden standaard voor de behandeling van deze ernstige vormen van acne. Omdat sommige patiënten onwillig of niet in staat zijn ISO in te nemen of er intolerant voor zijn is er behoefte aan andere opties. Dit onderzoek was gericht op een vergelijking van de effectiviteit en veiligheid van een behandeling gedurende 20 weken van oraal ISO vs. doxycycline 200 mg plus adapalene 0,1% / benzoylperoxide 2,5% gel (DABP) bij ernstige vormen van acne.

Het onderzoek was een multicentrisch, gerandomiseerd, gecontroleerd, onderzoeker-blinde studie waarbij 266 personen werden betrokken. Behandeling met DABP gaf een sneller begin van effect maar uiteindelijk was de behandeling met ISO net iets beter in het verminderen van puskoppen, bulten en de mee-eters wanneer bepaald op week 20. Daartegenover staat dat DABP minder medisch relevante bijwerkingen gaf dan ISO en dat er minder uitvallers waren met DABP

Deze resultaten laten dus zien de behandeling met doxycycline plus adapalene/benzoylperoxide een gunstig werkzaamheid/veiligheid profiel vergeleken met oraal isotretinoïne. Deze combinatie vormt een alternatief voor ISO bij patiënten die dit middel niet kunnen of willen innemen of het niet verdragen. Het is daarom een optie voor de behandeling van ernstige vormen van acne.

 

Bron

Tan J, Humphrey S, Vender R, Barankin B, Gooderham M, Kerrouche N, Audibert F, Lynde C; POWER study group. A treatment for severe nodular acne: a randomized investigator-blinded, controlled, noninferiority trial comparing fixed-dose adapalene/benzoyl peroxide plus doxycycline vs. oral isotretinoin. Br J Dermatol. 2014 Dec;171(6):1508-16. doi: 10.1111/bjd.13191. Epub 2014 Oct 28.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.