Nieuws
15 juni 2014

Huidkanker: ook bij gekleurde huid

Print E-mail

Huidkanker:  ook bij gekleurde huid

Huidkanker donkere huid

Gekleurde huid wordt niet gespaard

Het aantal gevallen van huidkanker neemt de laatste 10 jaar schrikbarend toe. Jaarlijks worden bij 45.000 Nederlanders een nieuwe huidkanker vastgesteld.  Huidkanker treft voornamelijk mensen met een blanke huid en komt meestal voor op zonblootgestelde delen van het lichaam, zoals het gezicht. Overmatige zonblootstelling wordt gezien als de belangrijkste oorzaak onder blanke mensen. Maar wat zijn de risico’s voor mensen met een gekleurde huid ?

Een studie uit de Verenigde Staten heeft recentelijk laten zien dat mensen met een gekleurde huid ook huidkankers kunnen ontwikkelen, maar dan op ongewone plaatsen van het lichaam. Huidkanker bij mensen met een gekleurde huid komt juist vaak voor op gebieden van de huid die niet typisch blootgesteld zijn aan zonlicht. In 30-40% van de gevallen worden melanomen bij mensen met een gekleurde huid op de voetzolen gevonden. Bijna 8% van de melanomen bij Aziatische Amerikanen treedt in de mondholte op. Het plaveiselcelcarcinoom, de meest gestelde diagnose bij Afrikaanse Amerikanen, wordt vaak gezien op de billen, heupen, benen en voeten.  Als risicofactoren voor het krijgen van huidkanker in de donkere huid werden genoemd:  huidkanker in de familie, albinisme, brandwonden, chronische huidontstekingen die gepaard gaan met verlittekening (zoals discoide lupus), open benen, bestraalde huid, langdurig gebruik van afweerremmende middelen, chronische huidinfecties, naevus sebaceus, diverse huidtraumata en het hebben van zeldzamere syndromen zoals xeroderma pigmentosum en het basaalcel nevus syndroom. Overmatige zonblootstelling blijkt bijna geen rol te spelen. Mensen met een gekleurde huid mijden liever de zon omdat ze bang zijn dat hun huid nog donkerder wordt. Ook smeren met een gekleurde huid zich minder vaak in met een zonnebrandcreme omdat ze denken dat hun huid niet verbrandt. Toch zijn daarbij twee valkuilen te noemen. Ondanks het feit dat hun donker pigment een natuurlijk bescherming biedt tegen ultraviolette stralen kan de huid toch verbranden en DNA schade oplopen. Gepast gebruik van een zonnebrandcreme wordt daarbij aangeraden. Je helemaal “dichtsmeren” is dus niet nodig.  Mensen met een donkere huid die in landen wonen waar de zon minder vaak schijnt moeten daarnaast rekening houden dat hun vitamine D spiegel in het bloed kan afnemen. Zo nodig kan vitamine D aangevuld worden via voeding of via inname van tabletten.

Op basis van deze bevindingen hebben de onderzoekers specifieke adviezen opgesteld voor zelfonderzoek.

Adviezen voor zelfonderzoek bij mensen met een gekleurde huid

  1. Onderzoek de huid uitvoerig één keer per maand en kijk naar verdachte plekken
  2. Onderzoek vooral de handpalmen, voetzolen, vingernagels, teennagels, mond, liezen en de billen
  3. Verdacht zijn plekken die veranderen, jeuken, bloeden of wondjes of zweertjes die slecht genezen

Huidkanker kan ook heel anders uitzien bij mensen met een gekleurde huid dan bij mensen met een blanke huid. Het is daarom van belang om uw huid regelmatig na te kijken op verdachte plekken en zo nodig een afspraak te maken bij uw dermatoloog.

“Een gezonde huid begint bij uw dermatoloog”

Bron: Agbai ON, Buster K, Sanchez M et al. Skin cancer and photoprotection in people of color” A review and recommendations for physicians and public. J Am Acad Dermatol ; published on line January 28, 2014

 

Verwante pagina’s
Basaalcelcarcinoom
Plaveiselcelcarcinoom
Moedervlekken
Melanoom
Zelfonderzoek voor het basaalcelcarcinoom

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.