Nieuws
29 maart 2020

Ontstekingsziekten verschijnen vaak vooraf aan de diagnose psoriasis

Print E-mail

Ontstekingsziekten verschijnen vaak vooraf aan de diagnose psoriasis

 

Voorspellende waarde en klinische betekenis toegelicht

Bepaalde ontstekingsziekten komen vaker voor bij patiënten met psoriasis gaan vaak vooraf aan de diagnose psoriasis, blijkt uit recent onderzoek uit Denemarken.

Lees hier meer over psoriasis

Psoriasis is een veel voorkomende huidziekte en kan vaak samengaan met verschillende chronische ontstekingsziekten zoals reumatische aandoeningen en darmziekten zoals de ziekte van Crohn. Er is echter weinig bekend over de tijdsvolgorde van de ziekteontwikkeling. Daarom is het doel van deze studie om de tijdsvolgorde van chronische ontstekingsziekten gerelateerd aan psoriasis te onderzoeken. Hierdoor kunnen we de ontwikkeling van psoriasis beter begrijpen.

Het voorkomen van deze ziekten bij patiënten met psoriasis (10.923 patiënten) werd vergeleken met een algemene controle populatie (109.230 personen). Ongeveer 20% van de patiënten met psoriasis ontwikkelde ≥1 chronische ontstekingsziekte. Patiënten met psoriasis blijken een 5 keer groter risico te hebben op het ontwikkelen van chronische ontstekingsziekten vergeleken met de algemene populatie. De meeste chronische ontstekingsziekten werden gediagnosticeerd voorafgaand aan psoriasis, uitgezonderd van psoriasis reuma. Een bepaald gen genaamd HLA-B27 werd daarbij vaker gevonden onder patiëntenmet psoriasis.

Concluderend blijkt dat chronische ontstekingsziekten vaker voorkomen bij patiënten met psoriasis en dat deze ziekten een voorspeller kunnen zijn voor psoriasis, aangezien ze vaak voorafgaan aan de diagnose.

Ik heb zelf psoriasis, wat betekent deze informatie voor mij?

Deze informatie bevestigt des te meer dat psoriasis meer is dan alleen een huidziekte. Een adequate behandeling van psoriasis kan dus ook goede effecten hebben op een andere ontstekingsziekte waar u eventueel ook aan lijdt. Om dit laatste te bewijzen moeten er echter meer studies worden uitgevoerd. We houden u op de hoogte!

 

Met dank aan

Annelie Musters

 

Bron

Andersen YMF, Wu JJ, Thyssen JP, Egeberg A. Chronologic order of appearance of immune-mediated inflammatory diseases relative to diagnosis of psoriasis. J Am Acad Dermatol.

2019 Dec;81(6):1283-1291. doi: 10.1016/j.jaad.2019.04.033. Epub 2019 Apr 19.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.