Nieuws
16 december 2018

Vetrijk eten verergert psoriasis

Print E-mail

Vetrijk eten verergert psoriasis

Nieuwe inzichten in de rol van voeding bij psoriasis

Een vetrijk dieet zorgt voor verergering van de symptomen van psoriasis, zo blijkt uit een recente studie.

Lees hier meer over psoriasis

Het is al langer bekend dat bij obesitas het vetweefsel bepaalde stofjes uitscheidt die zorgen voor een continue laaggradige ontsteking in het lichaam. Deze omstandigheden in het lichaam kunnen onder andere bijdragen aan het ontstaan van diabetes mellitus type 2 en hart- en vaatziekten. De rol die obesitas speelt bij verergering van huidziekten zoals psoriasis is nog onduidelijk. In een recente studie hebben onderzoekers aangetoond dat een dieet met veel verzadigde vetzuren zorgt voor verergering van psoriasis, onafhankelijk van de aanwezigheid van obesitas. Het bleek zelfs dat het aantal vrije vetzuren in het bloed de enige obesitas-gerelateerde factor was die psoriasis verergerde.

Deze bevindingen zijn in een studie met muizen bevestigd. Gezonde, slanke muizen die een vetrijk dieet kregen voorgeschoteld lieten een verergering zien van de symptomen van psoriasis. Daarnaast werd bij obese muizen een afname van de psoriasis gezien wanneer zij minder vet te eten kregen.

Deze onderzoeksresultaten bieden nieuwe inzichten in de behandeling van psoriasis. Zo zou aanvullend op de bestaande behandelingen dieetadviezen kunnen worden gegeven, aan zowel slanke als obese patiënten.

Lees hier meer over het psoriasis dieet

 

Met dank aan

Annelie Musters, co-assistent

Bron

Herbert D, Franz S1, Popkova Y, et al. J Invest Dermatol. 2018 Sep;138(9):1999-2009. doi: 10.1016/j.jid.2018.03.1522. Epub 2018 Mar 30.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!