Nieuws
31 december 2017

Overgewicht verhoogt het risico op psoriasis

Print E-mail

Overgewicht verhoogt het risico op psoriasis

Afvallen, afvallen, afvallen !

Noorse dermatologen slaan alarm!  Een studie onder 33.734 mensen in Noorwegen laat zien dat mensen met overgewicht een tweemaal zo grote kans hebben om psoriasis te krijgen.

Nog niet eerder heeft een studie het verband onderzocht tussen overgewicht en psoriasis. Andersom weten we al langer dat mensen met ernstige psoriasis meer kans hebben op hart-en vaatziekten, te hoge cholesterol en het hebben van stofwisselingsziektes zoals suikerziekte én overgewicht.  Een bevolkingsonderzoek die bekend staat als de “Nord-Trøndelag Health Study” onderzocht in een periode van 10 jaar hoeveel mensen met overgewicht psoriasis kregen en voerden statische analyses uit met de verkregen gegevens. De gebruikte parameters waren de BMI, de heupomvang en de gewichtsverandering in 10 jaar. Gedurende deze follow up periode bleken er 369 mensen psoriasis te hebben ontwikkeld. Analyse liet zien dat mensen met overgewicht een tweemaal zo hoge kans hebben ten opzichte van mensen met een normaal gewicht om psoriasis te krijgen. Mensen waarbij het gewicht meer dan 10 kg toenam hadden nog meer kans om psoriasis te krijgen.

De onderzoekers concluderen dat het belangrijk is voor mensen om een normaal gewicht te handhaven om te voorkomen dat ze later psoriasis krijgen. Zeker bij diegenen waarbij psoriasis in de familie voorkomt.

Psoriasis en voeding

Huidarts.com heeft een artikel besteed over voedingsadviezen voor mensen met psoriasis.

Klik hier voor meer informatie over dit psoriasis dieet

 

Bron

Snekvik I, Smith CH, Nilsen TIL, Langan SM, Modalsli EH, Romundstad PR, Saunes M. Obesity, Waist Circumference, Weight Change, and Risk of Incident Psoriasis: Prospective Data from the HUNT Study. J Invest Dermatol.  2017 Dec;137(12):2484-2490

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!