Nieuws
1 januari 2019

Psychologische schade door zichtbare afwijkingen bij psoriasis

Print E-mail

Psychologische schade door zichtbare afwijkingen bij psoriasis

psoriasis handruggen

Hoe meer je ervan ziet hoe slechter de kwaliteit van leven

Zichtbare afwijkingen verminderen de kwaliteit van leven bij patiënten met psoriasis. In Korea is recentelijk een landelijke studie gedaan naar het psychologische aspect van psoriasis.

Lees hier meer over psoriasis

Het doel van de studie was om na te gaan welke kenmerken van psoriasis samenhangen met een verminderde aan gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven bij patiënten met psoriasis. Er werden gegevens verzameld van 1260 volwassen patiënten met psoriasis. Deze gegevens werden verzameld met behulp van verschillende vragenlijsten over psoriasis en kwaliteit van leven.

De resultaten toonden aan dat patiënten met een jongere leeftijd, een vroeger begin van de psoriasis en meer (zichtbare) psoriasis plekken lager scoorden op kwaliteit van leven.  De 871 patiënten met zichtbare afwijkingen waren gemiddeld jonger en voornamelijk man, hadden een vroeger begin van de psoriasis, langere ziekteduur, ernstigere psoriasis en meer drankgebruik of roken in de voorgeschiedenis dan de 389 patiënten zonder zichtbare afwijkingen.  De aanwezigheid van zichtbare afwijkingen heeft een negatief effect op de kwaliteit van leven, maar hangt ook samen met  verminderde productiviteit op het werk en verstoring van de totale activiteit.

Concluderend heeft de aanwezigheid van zichtbare afwijkingen bij patiënten met psoriasis een negatieve impact op de kwaliteit van leven, de mentale gezondheid en werk productiviteit. Het is belangrijk dat er rekening wordt gehouden met het psychologische aspect en kwaliteit van leven bij de behandeling van psoriasis.

 

Met dank aan

Annelie Musters, co-assistent

 

Bron

Youn SW, Lee JH, Yu DY, et al. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2018 Sep;32(9):1499-1506. doi: 10.1111/jdv.14865. Epub 2018 Mar 5

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!