Nieuws
21 september 2019

Psoriasis anno 2019

Print E-mail

Psoriasis anno 2019

Psoriasis ellebogen

Meer en betere behandelmogelijkheden

De afgelopen jaren zijn de behandelmogelijkheden voor mensen met psoriasis aanzienlijk verbeterd. Ook de komende jaren zullen, dankzij wetenschappelijk onderzoek, nieuwe therapieën worden ontwikkeld.

Voor meer informatie over psoriasis klik op deze link

Personalized medicine

“Het is al lang niet meer ‘one size fits all’”, stelt dr. David Njoo, dermatoloog van de Ziekenhuisgroep Twente Hengelo en Almelo. “Je kunt tegenwoordig echt spreken van personalised medicine, medicatie gericht op de individuele patiënt. Wij kunnen onder meer rekening houden met de leefstijl, de voorkeuren, de genetische aanleg, de ernst van de aandoening en vanzelfsprekend met het behandeldoel. Waar wij voorheen, na jarenlange behandeling, soms moesten zeggen ‘dit is het maximaal haalbare’, kunnen wij nu veel meer patiënten grotendeels klachtenvrij krijgen.”

Veiliger, doelgerichter, effectiever

De basis van medische innovaties is wetenschappelijk onderzoek. “Wetenschappers blijven zoeken naar nieuwe behandelmogelijkheden en naar verbeteringen van bestaande therapieën. Zo is bijvoorbeeld de werking van traditionele middelen zoals crèmes, pillen en injecties veel beter dan voorheen. Zelfs mensen met een vrij ernstige vorm kunnen goed worden behandeld met deze medicatie. Met die ontwikkeling zijn al heel veel mensen gebaat. Sinds begin 2000 hebben wij bovendien de beschikking over biologicals. Die innovatie is echt een doorbraak geweest. De eerste biologicals waren zonder meer een enorme verbetering. Toch heeft daarna het onderzoek zeker niet stilgestaan. Naarmate wij meer weten over de ontstekingseiwitten die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan en het opvlammen van psoriasis kunnen wij steeds gerichter werken. De huidige medicijnen zijn dan ook meestal doelgerichter en effectiever dan voorheen.”

Nieuwe ontwikkelingen

Hoewel de nieuwste generatie biologicals al zoveel meer behandelopties bieden voor mensen met psoriasis, zijn onderzoekers alweer bezig met nieuwe ontwikkelingen. “In de toekomst zal het bijvoorbeeld mogelijk zijn om selectiever eiwitten te kunnen blokkeren. Dat maakt de therapie nog effectiever. Ook zijn er nu al doelgerichte medicijnen beschikbaar, zogenaamde ‘small molecules’, die niet geïnjecteerd hoeven te worden maar die je kunt slikken. De verwachting is dat in de toekomst meerdere ‘small molecules’ beschikbaar zullen komen. Met deze ontwikkeling hopen wij ook dat de kosten zullen dalen. Dat zou een fantastische ontwikkeling zijn: een patiëntvriendelijkere behandelmogelijkheid tegen lagere kosten.”

Gebruiksgemak bepaalt therapietrouw

Tal van onderzoeken wijzen uit dat patiënten liever niet smeren. “Smeren is lastig. Kleding en bedlinnen worden vies en de huid, als hij niet wordt bedekt door kleding, is zichtbaar vet. “De patiënt heeft bij de keuze een voorkeur voor slikken of spuiten.”, weet Njoo. “Vandaar ook dat bij de ontwikkeling van nieuwe therapieën daar de nadruk op ligt. Hoe prettiger het middel immers is in gebruik, hoe groter de therapietrouw en hoe beter het werkt. Biologicals worden niet dagelijks toegediend maar, afhankelijk van het middel, met tussenpozen van een week tot drie maanden. Dat is natuurlijk veel comfortabeler dan smeren of iedere dag slikken of een combinatie van die twee.”

Patiënt centraal

Vanzelfsprekend is iedereen uniek en dat betekent dat iedere patiënt anders reageert op huidige en nieuwe behandelmogelijkheden. “Bij alles wat je doet, staat de patiënt centraal. Voordat je samen kiest voor een therapie moet je kijken welke behandeloptie het beste past bij de patiënt en in hoeverre sprake is van bijkomende ziektes; andere klachten zoals overgewicht, een hoog cholesterol, hart- en vaatziektes, suikerziekte of een slechte lichamelijke conditie. Al die zaken kunnen invloed hebben op de werking van het medicijn. Daarnaast is therapietrouw van groot belang. Als je een therapie kiest die niet past bij de patiënt dan kan het medicijn nog zo goed zijn, maar als het niet wordt gebruikt zoals voorgeschreven, dan werkt het niet optimaal.”

Behandeldoelen

Het doel van de behandeling die uiteindelijk wordt gekozen, is ook afhankelijk van de ernst van de aandoening en de wensen en verwachtingen van de patiënt. “Wil iemand af van de jeuk, van zichtbare plekjes in het gezicht, op de handen, de armen of de benen of gaat het om de pijn. De klachten zijn voor iedereen anders en het behandeldoel verschilt dus ook voor iedereen.”

Perspectief bieden

“Wij kunnen nu al heel veel mensen helpen en dat is fantastisch”, stelt Njoo. “Maar er zijn ook mensen waarbij bestaande behandelingen niet of niet voldoende werken en die daardoor vaak naast lichamelijke klachten ook psychische klachten hebben. Die kunnen zo ernstig zijn dat echt sprake is van een sociaal isolement en depressiviteit. Juist daarom is het zo belangrijk dat er nieuwe therapieën worden ontwikkeld. Als wij met het traditionele behandelarsenaal mensen niet kunnen helpen, kunnen wij hen met de huidige en de toekomstige biologicals perspectief bieden op een beter leven.”

Dankwoord

Uit: Psoriasis Special De Telegraaf woensdag 11 September 2019

Geschreven door journaliste Petra Lageman voor Mediaplanet B.V.

Financieel mogelijk gemaakt door firma AbbVie B.V.

Downloads

Interview dr David Njoo

Psoriasis Special

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!