Nieuws
31 december 2017

Dit wordt het huidnieuws in 2018

Print E-mail

Dit wordt het huidnieuws in 2018

Gelukkig nieuwjaar!

Allereerst wenst Huidarts.com u allen een gelukkig nieuwjaar en een gezonde huid toe! Graag kijken we met u vooruit in het nieuwe jaar 2018. Wat zijn de nieuwe ontwikkelingen en welke nieuwe doorbraken worden er verwacht in de behandeling van huidaandoeningen? Kortom, wat wordt het nieuws in 2018? Hieronder de belangrijkste verwachtingen.

Psoriasis

Steeds meer mensen meer ernstig psoriasis zullen met biologische middelen (oftewel “biologicals”) worden behandeld. Deze middelen blokkeren een specifiek eiwit in het lichaam waardoor ontstekingsprocessen die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van psoriasis worden afgeremd. Biologicals worden met een spuitje in de huid toegediend. De verwachting is dat in 2018 de zogenaamde TNF-alfa blokkers zullen plaats maken voor effectiever en veiliger eiwitten. De eerste biological die haar opwachting zal maken in 2018 is guselkumab (merknaam Tremfya). Dit middel remt het eiwit IL-23 bij psoriasis. Andere nieuwere middelen die in de loop van 2018 verwacht worden zijn risankizumab en tildrakizumab. Beiden behoren ook tot de IL-23 remmers.

Lees hier meer over psoriasis

Lees hier meer biologicals voor psoriasis

Atopisch eczeem

Net als bij psoriasis zal in 2018 ook steeds meer mensen met ernstig atopisch eczeem behandeld gaan worden met een biological. Het middel dupilumab (een zogenaamde IL-4 remmer) is al op de markt en kan al voorgeschreven worden. De verwachting is dat in 2018 nog meer biologicals op de markt zullen komen die mogelijk nog specifieker en daardoor nog effectiever en veiliger werken. Een spuitje tegen eczeem wordt dus steeds gewoner in de toekomst! Ook zullen er nieuwe lokale middelen beschikbaar zijn zoals de crisaborole 2% zalf die zowel voor kinderen als voor volwassen met atopisch eczeem geschikt is. Verder verwachten we veel meer nieuws over het ontstaansmechanisme van atopisch eczeem. Want, is atopisch eczeem meer dan alleen een huid barrière probleem en een uit de hand gelopen ontstekingsreactie? We zullen zien!

Lees hier meer over atopisch eczeem

Een spuitje tegen huidaandoeningen wordt steeds gewoner in 2018
Confocale microscopie, dé toekomst in de dermatologie?

Huidkanker

De eerste keus behandeling bij huidkankers zoals basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom is vaak een operatieve ingreep. Het grote nadeel van operatieve ingrepen is de belasting voor de patiënt en de risico’s op ongewenste littekenvorming met name in functionele gebieden van het gezicht (zoals rondom de ogen, neus en mond). Sommige wetenschappers vinden nu al dat veel gevallen van huidkankers met non-operatieve methoden kunnen worden opgespoord en zelfs worden behandeld. Met de komst van de “reflectance confocal microscopy” zijn we in staat om kwaadaardige huidcellen zonder te snijden of te biopteren zichtbaar te maken. In 2018 verwachten we dat deze techniek nog verder ontwikkeld wordt, en dat er meer artsen worden opgeleid om deze geavanceerde beeldende techniek te kunnen beheersen en toe te passen in de dagelijks praktijk. Ook verwachten we dat er nieuwe lokale en orale middelen tegen huidkanker zullen worden ontwikkeld. Tot slot verwachten we ook dat lasers steeds meer zullen worden ingezet om sommige vormen van huidkankers te behandelen, waardoor een nog beter cosmetisch resultaat kan worden bereikt.

Lees hier meer over huidkanker

Acne

Studies zullen in 2018 meer richten op het ingewikkeld ontstaansmechanisme bij acne. Want speelt de talgklier nog wel de belangrijkste rol bij acne? Nieuwe lokale behandelingen zullen ook meer doelgericht zijn. Gezien de toenemende risico’s op antibiotica resistentie zullen middelen die antibiotica bevatten steeds minder vaak worden voorgeschreven. Nieuwe lasers zullen worden ingezet om acne littekens effectief aan te pakken om met name ook mensen met een donkere huid veiliger te kunnen behandelen. Geheel puistvrij zullen we onze tieners waarschijnlijk niet maken. Het accent zal voornamelijk liggen in een betere zorg voor de huid met zo min mogelijke littekenvorming ná het doormaken van acne.

Lees hier meer over acne

Nieuwe generatie zonnebrandmiddelen

Steeds meer studies laten zien dat behalve UV-A en UV-B stralen ook infraroodstralen en zichtbare lichtsoorten de pigmentatie van de huid kunnen stimuleren. Met andere woorden, ondanks het gebruik van huidige breedspectrum zonnebrandmiddelen kunnen we toch nog bruinen en indirect mogelijk ook zonneschade oplopen. Er zullen nieuwere zonnebrandmiddelen op de markt komen die onze huid dus ook beschermen tegen infrarood en het zichtbaar licht. We wachten in spanning af!

Lees hier meer over zonnebrandmiddelen

 

Wat kunt u van Huidarts.com verwachten in 2018?

Net als voorgaande jaren zal Huidarts.com u blijven voorzien van objectieve, actuele en betrouwbare informatie gebaseerd op gegevens van wetenschappelijke studies. Wij bedanken u voor uw vertrouwen in onze site!

Proost en een gelukkig nieuwjaar!

 

 

 

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!