Nieuws
2 juni 2019

Psoriasis verhoogt het risico op darmziekten

Print E-mail

Psoriasis verhoogt het risico op darmziekten

 

Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa komen vaker voor

Een groot Deens onderzoek heeft aangetoond dat patiënten met psoriasis een grotere kans hebben om een chronische darmontstekingsziekte te krijgen, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Lees hier meer over psoriasis

De onderzoekers hebben 235.038 volwassen patiënten met psoriasis onderzocht en vergeleken met gezonde controlepersonen. Er werd gekeken naar een periode van 20 jaar. Uit de resultaten bleek dat de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa vaker voorkwam bij de psoriasis patiënten vergeleken met de gezonde controlegroep.

Minder dan 1% van de patiënten met psoriasis ontwikkelde tijdens de onderzoeksperiode Crohn of colitis ulcerosa. De ziekte van Crohn kwam vaker voor bij jonge vrouwen met psoriasis die ook artritis psoriatica hadden. Colitis ulcerosa kwam daarentegen juist vaker voor bij mannen met psoriasis.

Concluderend geeft psoriasis in deze studie een verhoogd risico op de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Daarnaast waren geslacht en het hebben van artritis psoriatica belangrijke risicofactoren.

Bron

J Egeberg A, Thyssen JP, et al.  Incidence and Risk of Inflammatory Bowel Disease in Patients with Psoriasis-A Nationwide 20-Year Cohort Study. J Invest Dermatol. 2019 Feb;139(2):316-323. doi: 10.1016/j.jid.2018.07.029. Epub 2018 Aug 18.

 

Met dank aan

Annelie Musters, co-assistent

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!